HET VERHAAL VAN DEN HAAG
- Is Den Haag een dorp of een stad?
- Wat was de rol van de Oranjestadhouders?
- Wat gebeurde er op het Binnenhof?
Tijdens de wandeling wordt deze geschiedenis belicht door de professionele rondleiders van het Gilde Den Haag. Rondleider Albert Andriessen: ‘Je constateert dan hoe weinig mensen eigenlijk over Den Haag weten. De centrale rol van Den Haag in de Nederlandse geschiedenis is voor velen een eyeopener. Een heer zei me (toen ik over de Oranjestadhouders aan het vertellen was): "het zou toch over Den Haag gaan?" De relatie tussen beide was voor hem volledig nieuw. Ook de vraag of Den Haag een dorp of een stad is komt steeds weer aan de orde. Niemand weet eigenlijk dat op 5 februari 1795 Den Haag stadsrechten verwierf toen het toegelaten werd tot de Staten van Holland.’
Jan van Goyen, Gezicht op 's-Gravenhage vanuit het Zuid Oosten, 1650. Haags Historisch Museum
In het Haags Historisch Museum wordt aandacht geschonken aan Haagse stadsgezichten aan de Hofvijver en omgeving, aan het oude centrum rond de Grote Kerk en Nieuwe Kerk, aan de randen van de stad en tenslotte ook aan de omstreken. Spectaculair is het bijna vijf meter brede gezicht op Den Haag dat Jan van Goyen rond 1651 maakte in opdracht van het stadsbestuur. Het toont de stadsrand, gezien vanuit de weilanden ter hoogte van het tegenwoordige industrie- en kantorengebied De Binckhorst. Diverse bekende gebouwen zoals de Grote Kerk, het stadhuis aan de Groenmarkt en de Ridderzaal zijn op het schilderij te herkennen.
Na de rondleiding in het Haags Historisch Museum gaat de wandeling door de stad, naar het Binnenhof met het grafelijke kasteel en de Ridderzaal en via het Buitenhof langs het standbeeld van Willem II, de Gevangenpoort, Galerij Willem V en het standbeeld van Johan de Witt. We bekijken de prachtige stadspaleizen op het Lange Voorhout, het Paleis Noordeinde, het standbeeld van koningin Wilhelmina en wandelen via het Noordeinde met haar vele mooie Jugendstil gevels naar Panorama Mesdag.
Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld dat op zijn oorspronkelijke plaats bewaard is gebleven en is een uniek cultuurhistorisch monument. Omdat het doek rond is, staat u niet vóór, maar middenín het schilderij. Door de zinsbegoocheling die zich van u meester maakt, waant u uzelf direct in het Scheveningen van 1881. Wist u overigens dat het woord ‘panorama’ uit het Grieks komt en ‘alles (pan) zicht (horama)’ betekent? Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen en het dorp Scheveningen vast op een panoramisch doek en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en maar liefst 14 meter hoog.
Een rondleider: ‘Het Verhaal van Den Haag is een prachtige formule, na het bezoek aan het Haags Historisch Museum zie je met hoeveel interesse mensen meewandelen en grote belangstelling tonen voor de gebouwen. Een groep Zuidafrikanen was verrast over het verhaal van Paul Kruger op het balkon van hotel Des Indes. in Panorama Mesdag pinkten zij een traantje weg, zo gegrepen waren zij door het Panorama.’
De wandeling is iedere zondag (tot eind september) om 13.30 uur. Reserveren van dit arrangement kan via de VVV: 070-3385800. De rondleiding wordt ook in het Engels, Duits en Frans gegeven (op aanvraag). Groepen vanaf 5 personen. Na afloop wordt de deelnemers een consumptie aangeboden in Panorama Mesdag.
Voor meer informatie over dit arrangement: www.hetverhaalvandenhaag.nl of www.thestoryofthehague.nl (Engelstalig)