PROCES TEGEN OUD-SS'ER HEINRICH BOERE VAN START

Geplaatst op 29 oktober 2009 door Trouw
AKEN, 28 oktober 2009 - Het proces tegen oud-SS'er Heinrich Boere (88) ging in Aken van start. Boere wordt de moord op drie Nederlanders in 1944 ten laste gelegd.
 Toen hij na de oorlog in een Nederlandse gevangenis zat bekende hij de moorden te hebben gepleegd, maar hij wist decennia lang te voorkomen dat hij veroordeeld zou  worden. Vlak voor het begin van het proces stond een handjevol demonstranten voor het gerechtsgebouw. Zij hielden zwarte borden in de lucht waarop stond 'geen vrede voor nazi-criminelen' en 'vergeef niet, vergeet niet'.
Teun de Groot, zoon van een van de slachtoffers van Boere, zei in de rechtbank dat hij hoopte op een veroordeling. "Ik ben goedgeluimd en ik heb het idee dat er een goed resultaat zal komen", zei hij. Het zou kunnen dat Boere de rest van zijn leven in de gevangenis moet doorbrengen als hij schuldig wordt bevonden aan de moorden. Als zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder sloot Boere zich tegen het einde van 1940 op 18-jarige leeftijd aan bij de SS. Hij vocht tegen de Russen aan het oostfront en kwam terug in Nederland als lid van 'Silbertanne' of 'Zilverden', een eenheid van voornamelijk Nederlandse vrijwilligers die wraak nam op het verzet door burgers te vermoorden. In verklaringen die hij vlak na de oorlog aflegde -en die de basis zullen vormen voor het pleidooi van de aanklager nu- beschreef Boere de moorden tot in detail. In een interview in 2007 met het Algemeen Dagblad probeerde Boere de moorden te rechtvaardigen. Hij zei dat het hem speet wat hij had gedaan, maar dat het 'een andere tijd was, met andere regels'.
 
Bron: Trouw
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje