NACHT VAN DE GESCHIEDENIS VAN SCHIEDAM

Geplaatst op 29 september 2012 door Nacht van de Geschiedenis van Schiedam
Nacht van de Geschiedenis van Schiedam
Alles over de Nacht van de Geschiedenis van Schiedam op 13 oktober 2012 vanaf 20.00 uur!
Bestel hier uw kaarten a €10,- 


Laatste Nieuws: geweldige ondersteuning van de Nacht van de Geschiedenis van Schiedam door uitgeverij Scriptum.
Alle bezoekers krijgen gratis het boek "Schep vreugde in het leven. Zet de Zorgen aan de kant. Levenslessen uit de grote Depressie". Winkelwaarde €19,90. Prachtig geïllustreerd met unieke foto's. Auteur Han vander Horst biedt verrassende inkijkjes die het beeld van de crisis van 1930 gegarandeerd veranderen. Reserveer nu kaarten voor de nacht van de geschiedenis op zaterdag 13 oktober in Schiedam. 

Het hoofdkwartier van de Nacht van de Geschiedenis van Schiedam is traditiegetrouw het Nationaal Jenevermuseum in de historische binnenstad van Schiedam aan de Lange Haven. Daarnaast vinden op zaterdag 13 oktober ook activiteiten plaats in de aangrenzende Havenkerk, een neoclassistisch meesterwerk vol roomse pracht én in het naburige jenevercafé ’t Spul waar de kastelein er eer in stelt de honderden verschillende jenevers die in Nederland, België en Noord-Frankrijk worden gestookt, op voorraad te hebben.

Bovendien zijn er lezingen in de monumentale Branderszaal waar ooit de heren van de moutwijn en de jenever hun vergaderingen hielden. Deze Branderszaal zal na de Nacht voorlopig voor het publiek gesloten blijven. 
Tenslotte kan de organisatie beschikken over de rudimentair gerestaureerde bioscoop Monopole, bij oudere Schiedammers bekend om zijn o –la-la-  en zijn knokfilmprogrammering. 

De Nacht van de Geschiedenis (20.00-01.00 uur)is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, in een goed verhaal of in een glaasje fris of drank.. 

De nacht begint om acht uur. Er vinden parallelpresentaties plaats  van een half uur die twee keer worden gegeven. Zo kunnen bezoekers zelf hun programma samenstellen. Wat zijn de ingrediënten?

Kaouther, befaamd buikdansdocente, spreekt over buikdans in heden en verleden. Wat is de oorsprong van de buikdans?  Hoe heeft zij zich ontwikkeld?  Zij neemt leerlingen mee voor verhelderende demonstraties. Leer buikdans begrijpen. Leer er van genieten. Deze presentatie vindt plaats in het kader van vierhonderd jaar Nederlandse betrekkingen met Turkije. De eerste Nederlandse ambassadeur bij de sultan in Istanboel was de Schiedammer Cornelis Haga. 

Daarnaast zijn er lezingen van onder andere prof. dr. Herman Noordegraaf over Piet de Bruin, het eerste gemeenteraadslid voor de SDAP en later wethouder.  

Han van der Horst, auteur van veelgelezen historische overzichtswerken,  spreekt over ‘Rijk in Schiedam’. Ziet U zichzelf ook wel met degen en staartpruik verstolen gluren naar die schoonheid in haar crinoline? Zou het U wel geleken hebben om rijk te zijn in het verleden?  Han van der Horst schetst de ongemakken. Als  hij klaar is, denkt U er heel anders over. 

Reinard Maarleveld, webmaster van geschiedenis.nl, spreekt over ‘Arm in Schiedam’. Nog steeds vertellen de Schiedammers huiveringwekkende verhalen over de ellende in de sloppen en de stegen van de binnenstad. En het scherpe contrast tussen de weelde van de grote branders en het schrale bestaan van hun knechts.  Reinard Maarleveld schetst het trieste leven van de armen. 

Marcel Teunissen, architectuurhistoricus houdt een lezing over Piet Paaltjens en de armoede in Schiedam. Ds. François Haverschmidt, in het land alom bekend als de tragikomische dichter Piet Paaltjens, trok zich de armoe in zijn standplaats Schiedam sterk aan. Hij hielp waar hij kon. Toch stond hij nooit op tegen de gevestigde orde. 

Ook is Sietske Altink present, prostitutie-onderzoekster. Zij spreekt over pooiers. 
 
Caroliene Nieuwendijk van het Schiedamse gemeente-archief spreekt over Bleekneusjes. Met die term duidde men tot in de jaren zestig van de vorige eeuw kinderen aan uit arme milieus die in een slechte gezondheid verkeerden. Zij werden naar vakantiekolonies gestuurd om op een stevig dieet van gezonde maaltijden en verblijf in het bos aan te sterken. 

Kunthistoricus dr. Geert Medema leidt het publiek langs de bijzondere kunstwerken in de Havenkerk. 

Verder speelt de Nacht van de Geschiedenis zich ook af in ’t Spul aan de Hoogstraat 92, waar Rob van Klaarwater zijn gasten trakteert op sterke drank en sterke verhalen. Al meer dan twintig jaar hebben Rob en Ineke van Klaarwater jenevercafé ’t Spul. Rob is bekend om zijn fameuze jeneverproeverijen en de boeiende manier waarop hij over de jenever en de kleurrijke geschiedenis weet te vertellen. (In hem schuilt  ook een acteur en cabaretier, die soms tevoorschijn treedt).  

De Nacht van de Geschiedenis wordt afgesloten met een feest. Voor de muziek tekent de band No Hassle. Klassieke maar vooral dansbare rock!

Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 13 oktober van 20.00-01.00 uur in Jenevermuseum (Lange Haven 74-76), Havenkerk (Lange Haven 70), Jeneverie ’t Spul (Hoogstraat 92), de Monopole (Hoogstraat 99). 
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje, agenda, lezingen