JAN BROKKEN: DE VERGELDING - EEN DORP IN TIJDEN VAN OORLOG

Geplaatst op 9 februari 2013 door Joop van der Hor
Jan Brokken: De Vergelding - een dorp in tijden van oorlog
Voor Geert Mak is Jan Brokken een van de grootste Nederlandse schrijvers. Maar te weinig mensen kennen de auteur en zijn boeken. Met De vergelding – een dorp in tijden van oorlog lijkt daar voorgoed verandering in te komen.
Foto: Merlijn Doormernik, omslag boek

Afgelopen week kon je geen magazine of krant openslaan of oud-journalist Jan Brokken staarde je vanaf een foto aan. Ook het populaire televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ besteedde aandacht aan Brokkens nieuwste boek, dat zich geheel afspeelt onder de rook van Rotterdam, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in het kerkdorp Rhoon. 

Geert Mak zei het al: "Jan Brokken weet van ieder verhaal een diep menselijk verhaal te maken, dat is zijn talent en zijn kracht". Maar liefst 170 interviews en duizenden pagina’s processtukken en getuigenverhoren werden minutieus doorgenomen en verwerkt tot een 383 pagina’s tellend boek, dat van de eerste tot de laatste pagina boeit en leest als een spannende triller, maar op waarheid is gebaseerd. 

Brokken, geboren in Leiden en opgegroeid in Rhoon, kreeg bij zijn onderzoek hulp van onder anderen huidig wethouder Bert Euser van Albrandswaard, politieman Frank van Riet en Dick Huisman en organisaties zoals de oudheidkamers van Hoogvliet, Pernis, Rhoon, het Gemeentearchief Rotterdam en de Stichting Historisch Charlois. 

De vergelding gaat over een trieste gebeurtenis, die plaatsvond op 10 oktober 1944 rondom het Sluisje en de Vlasfabriek aan de Rijsdijk op de grens van Rhoon en Rotterdam-Charlois. Door een ongelukkig ongeval met een elektriciteitsdraad vond een Duitse soldaat de dood. Of was het toch een daad van sabotage? Pagina voor pagina ontrafelt Brokken het geheim dat Rhoon al 68 jaar met zich meedraagt en families tegen elkaar opzet. De gevolgen van de dood van de Duitse soldaat zijn catastrofaal en werpen heden ten dage nog steeds een diepe schaduw op de geschiedenis van Rhoon. Zeven mannen worden doodgeschoten, huizen en boerderijen worden met de grond gelijk gemaakt.

Brokken zelf: “Uit piëteit met de nabestaanden en informanten heb ik de namen van de dorpelingen en van de Haven Sabotageploeg veranderd. Dat doet echter niets af aan het waarheidsgehalte. Ik heb me strikt aan de feiten gehouden en veelal gebaseerd op de door mijn vroegere dorpsgenoot, schoolgenoot en buurjongen Bert Euser, verzamelde historische documenten en getuigenverhoren van elke dienst en autoriteit die zich destijds met het onderzoek naar de dood van de Duitse soldaat bezighield.”

Jan Brokken
De Vergelding. Een dorp in tijden van oorlog
Paperback
356 pagina's
ISBN:9789045022710
Prijs €19.95
uitgeverij Atlas
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, boekrecensie