HET HISTORISCHE VERLOOP VAN DE WERELDRECORDS SCHAATSEN

Geplaatst op 14 februari 2015 door Robin Knol
 Het historische verloop van de wereldrecords schaatsen
Schaatssponsor beslist.nl nam het verloop van de wereldrecords schaatsen sinds 1950 onder de loep.
Foto: Olympisch kampioen 500 meter Michel Mulder (©Beslist.nl)

Schaatsen is een eeuwenoude sport. Al in de prehistorie probeerde de mens zich voort te bewegen over ijsvlakten. De allereerste “schaatsen” waren toen nog gemaakt van dierlijke botten.  De schaats begon al snel meer vorm te krijgen; al in de Middeleeuwen werden de ijzers aan de schaats toegevoegd. In de zestiende eeuw speelden de schaatskunsten van de Nederlanders zelfs een belangrijke rol in de Opstand tegen de Spanjaarden. Rond 1800 werden de eerste schaatswedstrijden gehouden, waarna in 1882 de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) werd opgericht als overkoepelende organisatie van de schaatssport. Sindsdien zijn er vele (officiële) schaatswedstrijden gereden, waarbij ook de wereldrecords werden genoteerd. 
 
Schaatssponsor beslist.nl nam het verloop van de wereldrecords schaatsen sinds 1950 onder de loep. Hierbij werd ook gekeken naar de belangrijkste ontwikkelingen van het schaatsmateriaal, zoals de steeds snellere schaatspakken, de doorbraak van de klapschaats en de verschuiving van natuurijs naar kunstijs. Dit heeft namelijk grote invloed gehad op de ontwikkeling van de wereldrecords. Zo zijn de tijden van de wereldrecords flink verbeterd sinds de introductie van het strakke, aerodynamische schaatspak van de Zwitserse schaatser Franz Krienbühl (1976) en de doorbraak van de klapschaats door het Europese kampioenschap van schaatsster Tonny de Jong (1997). Het verloop van de wereldrecords is verwerkt in de vorm van een infographic (zie de link onderaan dit artikel). 
 
Sinds 1950 werden er ruim 350 wereldrecords verreden op Olympische afstanden. Hierdoor zijn de wereldrecords uit 1950 flink verbeterd. Zo is het wereldrecord van Sven Kramer op de 10.000 meter verbeterd met ruim vier minuten ten opzichte van het record uit 1950. Dat zijn ruim acht volledige rondjes op Sven Kramer’s gemiddelde snelheid. Ook het wereldrecord op de 5.000 meter voor vrouwen is flink verbeterd.  De Russische schaatsster Rimma Zhukova, wereldrecordhoudster in 1950, zou nog anderhalve kilometer moeten schaatsen wanneer de Tsjechische Martina Sáblíkova, de huidige recordhoudster, al gefinisht is. 

Bekijk hier de historische ontwikkeling van de schaatsrecords
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje