LESSEN OVER DE MUUR

Geplaatst op 9 november 2014 door Duitsland Instituut Amsterdam
Lessen over De Muur
Inmiddels is een generatie opgegroeid die de Duitse deling alleen uit de geschiedenisboeken kent. Lyceum Schravenlant komt in actie.

Op 9 november is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Inmiddels is een generatie opgegroeid die de Duitse deling alleen uit de geschiedenisboeken kent.

Daarom komt op woensdag 12 november Gunnar Planitzer gastlessen verzorgen  voor de bovenbouwleerlingen van Lyceum Schravenlant in Schiedam. Gunnar verblijft sinds 1996 in Nederland, maar groeide op in Hoyerswerda in de DDR. Hij gaat vertellen hoe het was als tiener onder het communisme, en om dienst te doen bij de grensbewaking. Ook zijn belevenissen tijdens die bewogen novemberdagen in 1989 komen aan bod. De lessen zijn in het Duits en het Nederlands.

De gastlessen op Lyceum Schravenlant maken deel uit van het project Blik op de Muur – gastsprekers over hun leven in het gedeelde Duitsland waaraan 43 scholen in het hele land meedoen. Het Duitsland Instituut Amsterdam  wil met dit project, dat mede mogelijk is gemaakt door de Duitse Ambassade in Den Haag, leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland en de gevolgen van de ‘Wende’ voor gewone Duitsers..

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje