SOUNDTRACK VAN DE TIJD: DE ‘SEVENTIES’

Geplaatst op 30 april 2023 door Redactie
Soundtrack van de tijd: De ‘seventies’

Musicus Auke Pol vertelt onder de titel 'Soundtrack van de tijd' in de bibliotheek van Schiedam over  de geschiedenis van de popmuziek. Kijk en luister mee!

Het ontstaan van muziekstijlen in een bepaalde tijd vormt het centrale thema, met iedere keer aandacht voor een andere periode. Auke Pol bespreekt de maatschappelijke ontwikkelingen die bij het ontstaan van popmuziekstijlen een rol spelen. Hoe reageren jongeren daarop? En wat is de invloed van techniek, media en commercie? Audiofragmenten en filmclips illustreren het verhaal. Er zijn vier lezingen en de derde aflevering van 'Soundtrack van de Tijd' gaat over de ‘seventies’.

De 'seventies'
De muzikale experimenteerdrift van de jaren 60 komt in de jaren 70 tot uiting in de symfonische rock. Een complexe muzieksoort die alleen door virtuoze en kapitaalkrachtige bands gemaakt wordt. Als reactie hierop ontstaat de punk. Een stijl die uiting geeft aan het ‘No Future’ gevoel wat veel jongeren in deze tijd hebben door de grote werkloosheid.

In de VS blijft de funk de muziekstijl die als drager fungeert van het zwarte zelfbewustzijn. Daarnaast laat de funk zijn invloed gelden op jazz en commerciële stijlen als Philly Soul en Disco. In de commerciële pop is een grote rol weggelegd voor de glitter- of glamrock met zijn uiterlijk vertoon. Ook hardrock is daar niet vies van, maar weet zich verder te ontwikkelen tot metal, een stijl die zich tot vele subgenres weet te vernieuwen.

Buiten de muzikale centra in de VS en Groot-Brittannië ontstaat in Jamaica Reggae. Reggae zal samen met Ska van blijvende invloed zijn op met name de Britse pop. Nederland volgt de buitenlandse trends op de voet met opmerkelijk buitenlands succes voor bands als Shocking Blue en The Golden Earring. Pop krijgt ook in de media steeds meer aandacht en wordt een vast onderdeel van kranten, tijdschriften en TV.

Over Auke Pol
Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de faculteit sociologie van de UvA in Amsterdam 'popmuziek en jeugdculturen'. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in in zijn eigen 'Muziekhuis Schiedam'.

Auke Pol organiseerde popfestivals en was mede-oprichter van de Popprijs Schiedam in 1998. Hij heeft een uitgebreide lesmethode geschreven voor keyboards en componeert voor theater, ballet en videoproducties. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse popbands gespeeld en speelt momenteel in de wereldmuziekband ‘Sjarm’.

Waar en wanneer?
Donderdag 11 mei van 19.30 tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19:15 uur)
Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Entree: Gratis
Reserveer een plek via deze link.

Tsja...hier kan Auke natuurlijk niet omheen. Miin vrouw (haar leeftijd verklap ik niet maar ze was jong in de jaren zeventig) mocht destijds van haar moeder de single niet kopen omdat de hoes 'smerig' was. Zangeres Mariska Veres droeg daar een soort van gehaakt kledingstuk waar veel mensen onrustig van werden. 

Bericht geplaatst in: nieuwtje