SOUNDTRACK VAN DE TIJD: DE ‘EIGHTIES’

Geplaatst op 8 juni 2023 door Redactie
Soundtrack van de tijd: De ‘eighties’

Musicus Auke Pol vertelt onder de titel 'Soundtrack van de tijd' in de bibliotheek van Schiedam over  de geschiedenis van de popmuziek. Kijk en luister mee!

Het ontstaan van muziekstijlen in een bepaalde tijd vormt het centrale thema, met iedere keer aandacht voor een andere periode. Auke Pol bespreekt de maatschappelijke ontwikkelingen die bij het ontstaan van popmuziekstijlen een rol spelen. Hoe reageren jongeren daarop? En wat is de invloed van techniek, media en commercie? Audiofragmenten en filmclips illustreren het verhaal. Er zijn vier lezingen en de vierde aflevering van 'Soundtrack van de Tijd' gaat over de ‘eighties’.

De 'eighties'
In de jaren 80 doet de computertechnologie definitief zijn intrede in de muziek. Dat geeft de popmuziek een ander geluid. Synthesizers en drumcomputers worden zo goedkoop dat iedere band zicht er één kan permitteren. Daarmee wordt de basis gelegd van nieuwe elektronische dansstijlen zoals house en techno en wordt er een hoop door elkaar heen gemixt, zoals soul, funk en de Duitse electro-pop. Het aantal stijlen neemt in de jaren 80 sterk toe. Vooral in heavy metal en hardcore (de opvolger van punk) ontstaan talloze subgenres. Hiphop wordt in deze jaren een invloedrijke stroming met aan de ene kant de commerciële rap, die verhaalt over de genoegens van het uitgaansleven, en aan de andere kant de gansta-rap, die het harde leven in de getto’s tot onderwerp heeft.

Uit de new-wave van de jaren 70 ontwikkelen zich commerciële, succesvolle bands als U2 en The Police. In de VS zien we vanuit de funk nieuwe dance-artiesten als Prince opkomen. Michael Jackson is met zijn danceplaat ‘Thriller’ het meest succesvol van allemaal. Met een vernieuwende videoclip weet hij alle verkooprecords te verbreken.

Over Auke Pol
Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de faculteit sociologie van de UvA in Amsterdam 'popmuziek en jeugdculturen'. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in in zijn eigen 'Muziekhuis Schiedam'.

Auke Pol organiseerde popfestivals en was mede-oprichter van de Popprijs Schiedam in 1998. Hij heeft een uitgebreide lesmethode geschreven voor keyboards en componeert voor theater, ballet en videoproducties. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse popbands gespeeld en speelt momenteel in de wereldmuziekband ‘Sjarm’.

Waar en wanneer?
Donderdag 15 juni van 19.30 tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19:15 uur)
Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Entree: Gratis
Reserveer een plek via deze link.

Tsja...hier kon Auke natuurlijk niet omheen in de vorige aflevering over de 'seventies'. Miin vrouw (haar leeftijd verklap ik niet maar ze was jong in de jaren zeventig) mocht destijds van haar moeder de single niet kopen omdat de hoes 'smerig' was. Zangeres Mariska Veres droeg daar een soort van gehaakt kledingstuk waar veel mensen onrustig van werden. 

Bericht geplaatst in: nieuwtje