SOUNDTRACK VAN DE TIJD: ROCK & ROLL EN DE ‘FIFTIES’

Geplaatst op 24 februari 2023 door Redactie
Soundtrack van de tijd: rock & roll en de ‘fifties’

Musicus Auke Pol vertelt onder de titel 'Soundtrack van de tijd' in de bibliotheek van Schiedam over  de geschiedenis van de popmuziek. Kijk en luister mee!

Het ontstaan van muziekstijlen in een bepaalde tijd vormt het centrale thema, met iedere keer aandacht voor een andere periode. Auke Pol bespreekt de maatschappelijke ontwikkelingen die bij het ontstaan van popmuziekstijlen een rol spelen. Hoe reageren jongeren daarop? En wat is de invloed van techniek, media en commercie? Audiofragmenten en filmclips illustreren het verhaal. Er zijn vier lezingen en de eerste aflevering van 'Soundtrack van de Tijd' gaat over de ‘fifties’.

De wortels van de rock & roll en de ‘fifties’
De geschiedenis van de popmuziek begint met rock & roll, een muziekstijl die in het midden van de jaren vijftig ontstaat. Rock & roll vloeit voort uit een aantal muziekstijlen die eraan vooraf zijn gegaan. Deze stijlen zijn vanuit een bepaald maatschappijbeeld ontstaan. Belangrijke technologisch uitvindingen aan het begin van de twintigste eeuw hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de verspreiding van deze muziekstijlen.

In de jaren vijftig ontstaat in de VS rock & roll als popmuziekstijl. Blanke jongeren luisteren er maar al te graag naar en gaan het zelf spelen, tot verbijstering van hun ouders. Naast rock & roll ontstaan in de jaren vijftig andere muziekstijlen zoals rythm & blues (R&B) en doo-wop die bijdragen aan de rock & roll en de kiem vormen voor muziekstijlen, die in de jaren zestig tot bloei zullen komen.

Over Auke Pol
Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de faculteit sociologie van de UvA in Amsterdam 'popmuziek en jeugdculturen'. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in in zijn eigen 'Muziekhuis Schiedam'.

Auke Pol organiseerde popfestivals en was mede-oprichter van de Popprijs Schiedam in 1998. Hij heeft een uitgebreide lesmethode geschreven voor keyboards en componeert voor theater, ballet en videoproducties. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse popbands gespeeld en speelt momenteel in de wereldmuziekband ‘Sjarm’.

Waar en wanneer?
Donderdag 09 maart van 19.30 tot 21.00 uur (zaal open vanaf 19:15 uur)
Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Entree: Gratis
Reserveer een plek via deze link.

Bericht geplaatst in: nieuwtje