Van Colijn tot Kok

Een overzicht van Nederlandse politici, van Colijn tot Kok

Bij een ‘gedoogkabinet’ en een minderheidskabinet lijken de beleidsmarges smal.

Premier Wiegel

2 februari 2006

Den Uyl is dood, Van Agt met pensioen maar Wiegel leeft! Zodra er verkiezingen zijn verschijnt Hans weer op de voorpagina: als kanidaat-premier.

Drees was als ervaren politicus de meest voor de hand liggende keuze voor het premierschap. Maar Drees liet Schermerhorn weten dat hijzelf (Schermerhorn) minister-president moest worden.

Ruud Lubbers

21 februari 2005

Hij begon als jong en talentvol minister van economische zaken in het kabinet-Den Uyl (1973 - 1977). Vervolgens werd hij afgeschreven als een vazal zonder ruggengraat...

Aanvankelijk koos hij voor het onderwijs, uiteindelijk werd het een carrière in het leger in Nederlands-Indie. Hij viel reeds op door zijn vastbeslotenheid en doorzettingsvermogen.

"De grote financiële problemen (...) hebben mij natuurlijk doen begrijpen dat bijvoorbeeld een weduwen- en wezenpensioen bittere noodzaak was"

‘Een omzichtig manoeuvrerende, behoedzaam, maar tegelijk doelbewust opererende premier die alle klippen wist te omzeilen, en voor een zwaar op de maag liggende zaak een formule vond waarmee iedereen kon leven’.

Dries Van Agt

1 januari 2005

Binnen het CDA groeide Van Agt uit tot onbetwist leider. Reeds eerder had hij opgeroepen tot een "ethisch reveil", krachtig herstel van christelijke waarden en normen in de samenleving.

Ferdinand Domela Nieuwenhuis was Nederlands eerste socialistische Kamerlid, van 1888 tot 1891. Hij was tot 1871 Luthers predikant, maar vertoonde ook toen al sociaal-politieke activiteiten.

Abraham Kuyper

1 januari 2004

Abraham Kuyper (1837-1920) was de oprichter van Nederlands eerste echte politieke partij, de Antirevolutionaire Partij (ARP), een van de voorlopers van het CDA.