DE SLECHTSTE PRESIDENT VAN DE VERENIGDE STATEN

Geplaatst op 8 maart 2008 door Klaas Kornaat
Gaat George W. Bush president Warren Harding (1921-1923) verdringen als slechtste president van de Verenigde Staten?

hardingfoto.jpgOp 4 maart 2008 beleefden we een ‘super tuesday’. De verwachting was dat de race tussen Clinton en Obama zou worden beslist. In vier staten waaronder het cruciale Texas konden kiezers aangeven wie de strijd zou moeten aanbinden met Republikein John McCain.

4 maart is een beladen datum want op die dag in 1921 werd Warren Harding president. Behalve het feit dat hij de eerste was die per auto naar de plechtigheid kwam valt er over hem niet veel positiefs te melden. Steevast wordt hij door kenners afgeschilderd als met voorsprong de slechtste president die de Verenigde Staten ooit leidde.

Hij hield de VS buiten de Volkenbond, de organisatie die het vredesideaal van zijn voorganger Wilson moest realiseren. Hij was passief, had voortdurend ruzie met het congres en hij maakte er geen geheim van dat hij alleen zijn naar zijn politieke vrienden luisterde. De verdenkingen van corruptie hadden hem bijna ingehaald toen hij in 1923 door een hartinfarct werd geveld.


Mede door de slappe Harding vormden de jaren twintig een periode van gemiste kansen en verdampte illusies. Het klinkt opeens weer actueel. Wellicht kan George W. Bush er eindelijk voor zorgen dat Harding van zijn laatste plaats wordt gestoten.

hardingposter.jpg

Bericht geplaatst in: artikel