DE NIEUWE WERELD IN BEELD. FOTOGRAFIE ALS HISTORISCHE BRON.
Geplaatst op
1 januari 2011
door
Klaas Kornaat
Deze op aanvraag beschikbare lezing biedt een overzicht van de historie van de fotografie en de invloed van dit nieuwe medium op onze visie op de realiteit in heden en verleden. Door historicus en Klaas Kornaat. Met uitzonderlijk fraai beeldmateriaal!
Dit verhaal begint met beelden van de technische revolutie in de negentiende eeuw toen de uitvinding van de fotografie iedereen verbaasde, de eerste generatie wereldburgers die via ‘cartes de visites’ of ‘kabinetfoto’s’ werd geportretteerd. Foto’s nemen was nog een magische handeling in de studio.
Maar de uitvinding van de rolfilm en de boxcamera (Eastman Kodak) bracht de camera in elke huiskamer; iedereen kon fotograferen, zo heette het (‘You press the button, we do the rest’). Albums vol onscherpe, slecht gecomponeerde beelden; maar daartussen de parels van de getalenteerde amateur, of de perfecte toevalstreffer. Samen met de iconen van de ‘grote fotografie’ zijn het juist die onbekende beelden uit familiealbums of uit geïllustreerd drukwerk die onze visie op het verleden kunnen verdiepen.
In deze lezing een caleidoscoop van fotografische indrukken, een fascinerende afwisseling van portretten en nieuwsfoto’s, grote vooruitgang en tragische conflicten, van klein familiegeluk tot het imago van wereldleiders. Een pleidooi voor het gebruik van fotografie als historische bron, niet als ‘plaatje bij een praatje’, maar als autonoom element in de reconstructie van het verleden (1850-heden).