ÖTZI

Geplaatst op 24 augustus 2008 door Feniks
Ötzi
Een opdracht voor leerlingen in de brugklas (vmbo-tl, havo of vwo) over de uitrusting van Ötzi de ijsman.

Ötzi  is de naam die is gegeven aan een ijsmummie die door twee toeristen in de Italiaanse Ötztaler Alpen werd gevonden op 19 september 1991. Hij is de oudste menselijke mummie van Europa. Bestudering van Ötzi, in het bijzonder zijn voeding, kleding, uitrusting en bewapening, heeft kennis opgeleverd over het leven in de nieuwe steentijd, meer dan 5000 jaar geleden.

Ötzi was eraan gewend om grote afstanden in de bergen af te leggen. Hij had voldoende wapens en gereedschap bij zich om zichzelf voor langere tijd te kunnen redden. In de tekst De uitrusting vind je een beschrijving van voorwerpen die bij zijn lichaam zijn gevonden. Maar:de plaatjes ontbreken... Die ga jij eraan toevoegen!

Je kunt de plaatjes vinden op de website van het archeologiemuseum van Bolzano in Noord-Italië, waar Ötzi in een vrieskamer wordt bewaard.

Doe het als volgt:

1. Kopieer De uitrusting (zie hieronder) naar je eigen computer.

2. Geef het document een naam, (bijvoorbeeld: de uitrusting van Ötzi), en bewaar het document. Houd je document wel open, zodat je straks meteen de plaatjes erin kunt plakken!

3. Ga naar de website van het  Archeologiemuseum in Bolzano

4. Klik in het menu op English

5. Klik in het menu links onder op The Equipment. Je bent nu in het onderdeel van de site waarin de uitrusting van de Ötzi wordt beschreven. Aan de rechter kant zie je een plaatje van een bijl met daarnaast de nummers 1 tot en met 10. Elk nummer verwijst naar een voorwerp.

7. Probeer nu tussen de nummers 1 tot en met 10 de voorwerpen te vinden die in je document worden genoemd. Tip: kijk naar de Engelse namen van de voorwerpen in je document!

8. Plak de plaatjes van de voorwerpen in je document! Wanneer je geen idee hebt hoe je de plaatjes moet kopiëren, kijk dan naar het tekstje hieronder!

9. Bewaar je document en print het resultaat.

 

Pijlkoker (quiver): Ötzi droeg een pijlkoker met daarin 12 pijlen. Twee pijlen waren uitgerust met een stenen punt en dus schietklaar. De overige tien waren pijlen zonder punt. In de koker zat ook nog een reserve spankoord voor zijn boog.

Bus van berkenbast (birch-bark container): Ötzi droeg twee bussen gemaakt van berkenbast. Daarin bewaarde hij onder meer draad en naalden (om onderweg kleine reparaties te kunnen uitvoeren) en houtskool (om vuur te kunnen maken).

Een nieuwe boog (bow): Ötzi werkte tijdens zijn reis aan een boog. Maar die was nog lang niet af. De vorm had hij al klaar, maar er was nog geen handgreep in het midden. En er waren ook nog geen gaatjes aan de bovenkant en de onderkant om het spankoord aan vast te maken.

Bijl (axe): Aan een houten handvat van ongeveer 60 cm lang was een koperen blad bevestigd. Het is nu de best bewaarde prehistorische bijl in de geschiedenis.

Dolk (dagger): Een driehoekige stenen punt was met touw bevestigd aan een houten handvat. De dolk werd bewaard in een van twijgen gevlochten houder. Aan de houder was een oogje van leer bevestigd, zodat de dolk aan een gordel om Ötzi’s middel gedragen kon worden.

Rugzak (backpack): De rugzak van Ötzi is verloren gegaan. Maar het frame waarop deze rugzak waarschijnlijk was bevestigd is wel bewaard gebleven. Het bestaat uit een gebogen twijg van ongeveer 2 meter lang en twee houten dwarsverbindingen.

Net (net): Om onderweg te kunnen jagen had Ötzi een net bij zich waarmee hij waarschijnlijk vogels en klein wild (bijvoorbeeld hazen) ving.
 

Wanneer je op de site een voorwerp hebt gevonden kun je als volgt het plaatje in de tekst plakken.

1. Plaats de aanwijzer op het plaatje. Druk de rechter muisknop in en klik op kopieren

2. Ga daarna naar je tekst en klik op de plaats waar je het plaatje wilt hebben. Druk de rechter muisknop weer in en klik op plakken

3. Je kunt het plaatje kleiner of groter maken door het eerst te selecteren (erop klikken). Dan plaats je de aanwijzer op een hoekpunt. Houd de muisknop ingedrukt. Nu kun je de muis verplaatsen en zo het plaatje vergroten of verkleinen.
 

Bericht geplaatst in: feniks webopdracht