Archeologie

Bijdragen over opgravingen en archeologisch onderzoek

Op het Forum Romanum is een spectaculaire vondst gedaan. Mogelijk gaat het om een altaar ter ere van Romulus, de stichter van Rome.

In Egypte is het bovenste deel gevonden van een bijzondere obelisk. De punt is 2,5 meter lang en de hele obelisk had waarschijnlijk een lengte van vijf meter.

Coriovallum is misschien wel ouder dan Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen) of Trajectum ad Mosam (Maastricht).

Foto: Howard Carter en de sarcofaag van Toetanchamon, 1923 Is de grafkamer van Toetanchamon een onderdeel van de graftombe van Nefertiti?

Op zoek naar de Romeinse wegen in Nederland.

De restanten liggen van een Romeinse legerplaats liggen onder een Arnhemse woonwijk.

Amsterdam EXPO organiseert een serie lezingen over de legendarische Egyptische farao Toetanchamon in het kader van de tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten. 

Laat uw leerlingen verse geschiedenis zien: zo uit de grond!

Huub Pragt, egyptoloog

15 januari 2009

"Alles wat ik aanbied heeft te maken met het doorgeven van mijn kennis en is voor me zelf ook weer ontwikkeling. En als ik het niet meer leuk vind zet ik er een punt achter."

De verborgen tombe

5 januari 2009

"Het was een tijd van plunderingen. Maät was verdwenen." (Pinodjem, hogepriester van Amon tot zijn zonen, De verborgen tombe, p. 77)

Ötzi

24 augustus 2008

Een opdracht voor leerlingen in de brugklas (vmbo-tl, havo of vwo) over de uitrusting van Ötzi de ijsman.

Naar Buiten Jongmensch!

22 november 2007

"Suf hokt de ziel in een verdord karkas...", schreef Vasalis. Tijd voor veldwerk!

Italiaanse archeologen denken de grot te hebben gevonden waar volgens de legende een wolvin de twee grondleggers van Rome, Romulus en Remus, gezoogd zou hebben.

De proefsleuven die archeologen van het Nijmeegse Bureau Archeologie groeven op het sportpark Woezik, geven zicht op een interessante vindplaats van bodemschatten. Het verkennende onderzoek dat de gravers naar het verleden uitvoerden, houdt volgens wethouder Erick Loermans 'rijke beloften' in.

Romeinse grensweg ontdekt in Kromme Rijngebied. De weg werd ontdekt bij verkennend archeologisch onderzoek naast de spoorlijn tussen Utrecht en Geldermalsen.

Archeologen hebben in de Maleisische stad Malakka een muur uit de Nederlandse koloniale tijd ontdekt.

Bij archeologische opgravingen in Cuijk hebben onderzoekers een aardenwerken pot gevonden uit de Romeinse tijd met daarin ten minste 200 munten.

Oerman gebruikte haargel

24 september 2006

2300 jaar geleden gebruikte de mannen al een soort gel in het haar. Tot die conclusie kwamen wetenschappers na het onderzoek van lichamen gevonden in Ierland.

Wetenschappers hebben in Ethiopië een 3,3 miljoen jaar oud, vrijwel compleet versteend skelet gevonden van een 3-jarig meisje. Het is het meest komplete fossiel dat ooit gevonden is.

Archeologen hebben op een veld aan de Hommersumseweg in Heijen resten van een boerderij uit de bronstijd gevonden. Het is een zeldzame vondst.

In Woerden is bij opgravingen een bijzonder bronzen handvat van een Romeins mes ontdekt, in de vorm van een asperge. Het is het eerste Romeinse aspergemes dat in Nederland bekend is.

Op 6 juni jl. is de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie (www.noaa.nl) op feestelijke wijze aangeboden

In Ermelo is mogelijk een archeologische vondst van betekenis is gedaan. Onderzoek geeft aanwijzingen dat er restanten van een nederzetting uit de oudheid zijn te vinden.

Archeologen hebben onlangs de vondst van een compleet 3000-jaar oud skelet gevonden. De vondst werd gedaan in hartje Rome. Experts zeggen dat het het lichaam van een vrouw was.

Ton Derks had een bronzen plaat met twee halve, Latijnse regels. Het was de basis om uiteindelijk tot de voorzichtige conclusie te komen dat bij het huidige Naaldwijk in het jaar 47 na Christus een haven moet hebben bestaan voor de Romeinse vloot.

De gemeente Utrecht gaat nader onderzoek doen naar het kasteel Vredenborch, dat onder het Vredenburgplein en het muziekcentrum verscholen ligt.

Tandartshaters moeten eens een voorbeeld nemen aan hun verre voorouders. Hun gebitsverzorging ging er heel wat ruiger aan toe.

In de haven van het Griekse Volos wordt gewerkt aan de reconstructie van het mythologische schip de Argo. Deze replica zal de komende zomer zijn eerste reis gaan maken.

Een amateur-speleoloog heeft in het westen van Frankrijk grottekeningen ontdekt die nog ouder zijn dan de beroemde tekeningen in Lascaux.

De Egyptische farao Toetanchamon is hoogstwaarschijnlijk door een zwaardslag in de linkerknie overleden. Een door de verwonding veroorzaakte infectie heeft de jonge farao niet overleefd.

Uit een recente grafvondst uit het jaar 1000 voor Christus blijkt dat Rome veel ouder is dan de mythologie wil doen geloven.

Hoe verklaar je dat wij allen, die haar leren kennen, meteen gefascineerd raken door de oude Azteekse wereld van Tenochtitlan die gedoemd was in de handen van Cortés te vallen?

Archeologen hebben langs de A1 bij Deventer, een groot urnenveld gevonden. Het gaat om 25 graven die dateren van 750 tot 500 voor Christus.

Diverse archeologische voorwerpen die de afgelopen jaren in Nijmegen en omgeving zijn opgegraven, blijken nep.

De Belgische archeoloog Thierry Van Compernolle heeft de oudste kaart uit de westerse wereld opgegraven. De kaart is meer dan 2.500 jaar oud, Grieks en stelt een stuk Italië voor.

Toetanchamon blijkt bij leven en na zijn dood een liefhebber van rode wijn te zijn geweest. Dat blijkt uit onderzoek naar resten in wijnhouders die in het graf van de koning werden aangetroffen.

Archeologen hebben bij graafwerkzaamheden in het centrum van Nijmegen funderingen aangetroffen van het tot nu toe oudste stenen huis van Nederland.

In Voorburg is vrijdag een Romeins wagenwiel opgegraven. Het wiel dateert uit een periode van ongeveer 150 jaar voor Christus.

Limes Atlas

3 september 2005

Op basis van de nieuwste gegevens over de ontwikkeling van de Limes in Nederland is er een mooi geïllustreerde Atlas verschenen: de Limes Atlas.

Archeologen hebben in Bulgarije ruim 15.000 gouden sieraden opgegraven. Wetenschappers vergelijken de unieke collectie met de legendarische schatten van het antieke Troje.

Archeologen hebben op het toekomstige tracé van de Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, sporen gevonden die bewijzen dat dit gebied al in de Steentijd werd bewoond.

Het is nu helemaal zeker dat de mythische stad Atlantis in de zee zonk tussen Cyprus en Syrië. Dat stelt de Iraanse Amerikaan Robert Sarmast op basis van sonaronderzoek van de zeebodem.

Egyptische onderzoekers zeggen eindelijk de doodsoorzaak van de farao Toetanchamon te kennen. De jonge farao is volgens hen overleden door een aanval van koudvuur nadat hij zijn been had gebroken.

Rondom de wereld van de Maya blijft voor de meesten een waas van mysterie hangen. Toch is er op geen enkel ander terrein van de archeologie de kennis zo sterk veranderd als op dit gebied.

Onderzoekers zeggen de stad Atlantis te hebben gevonden. Zij zeggen sterke aanwijzingen te hebben dat de stad 1,5 kilometer onder de zeespiegel ligt, 80 km uit de kust van Cyprus.

In het centrum van Bulgarije is een juwelenatelier van zo'n 5.000 jaar oud blootgelegd. De directeur van het nationaal historisch museum maakte het nieuws donderdag bekend.

Vooraanstaande Engelsen grijpen de komende Olympische Spelen in Athene aan voor een nieuwe campagne voor teruggave van de zogeheten Elgin Marbles.

Naar schatting zijn er ruim 30.000 raths in Ierland gebouwd. Niet alleen in kwantiteit overtreffen de raths de Zeeuwse burchten, maar ook in ouderdom.

Iedereen die wel eens een mummie heeft gezien heeft zich vast ooit afgevraagd wat er zich nu echt onder al die windsels bevindt.

Time Team

18 januari 2002

In Time Team tracht een team van archeologen, historici en techneuten duidelijkheid te verschaffen over de geschiedenis van een bepaalde veelbelovende locatie.