Archeologie

Bijdragen over opgravingen en archeologisch onderzoek

In 'Het Romeinse badhuis in Heerlen' doet conservator Karen Jeneson op aantrekkelijke wijze verslag van de bouw, het gebruik en de archeologie van het oudste stenen gebouw van Nederland.

Een verbluffend verhaal in tekst en beeld over de schatten in het Nederlands bodemarchief.

In 2020 verschenen twee imposante boeken over natuurhistorische collecties in Nederland.

Op het Forum Romanum is een spectaculaire vondst gedaan. Mogelijk gaat het om een altaar ter ere van Romulus, de stichter van Rome.

Na uitgebreid onderzoek stellen archeologen dat de Brabantse gemeente Cuijk een Romeins badhuis heeft gehad.

In Egypte is het bovenste deel gevonden van een bijzondere obelisk. De punt is 2,5 meter lang en de hele obelisk had waarschijnlijk een lengte van vijf meter.

Een beeld van de god Jupiter, een grafsteen met de inscriptie DEAE (aan de godin), een bijzondere zalfpot en 2500 bronzen voorwerpen.

Coriovallum is misschien wel ouder dan Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen) of Trajectum ad Mosam (Maastricht).

Foto: Howard Carter en de sarcofaag van Toetanchamon, 1923 Is de grafkamer van Toetanchamon een onderdeel van de graftombe van Nefertiti?

Op zoek naar de Romeinse wegen in Nederland.

De restanten liggen van een Romeinse legerplaats liggen onder een Arnhemse woonwijk.

 De gevonden IJsselkogge uit de 14e eeuw blijkt een bijzonder exemplaar te zijn. Scheepsarcheologen zijn wild enthousiast.

Amsterdam EXPO organiseert een serie lezingen over de legendarische Egyptische farao Toetanchamon in het kader van de tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten. 

Laat uw leerlingen verse geschiedenis zien: zo uit de grond!

Tijdens werkzaamheden van Waterschap Peel en Maasvallei aan de Tungelroysebeek in Nederweert zijn de restanten van een edelhert uit 9.000 voor Christus gevonden.

Huub Pragt, egyptoloog

15 januari 2009

"Alles wat ik aanbied heeft te maken met het doorgeven van mijn kennis en is voor me zelf ook weer ontwikkeling. En als ik het niet meer leuk vind zet ik er een punt achter."

De verborgen tombe

5 januari 2009

"Het was een tijd van plunderingen. Maät was verdwenen." (Pinodjem, hogepriester van Amon tot zijn zonen, De verborgen tombe, p. 77)

Ötzi

24 augustus 2008

Een opdracht voor leerlingen in de brugklas (vmbo-tl, havo of vwo) over de uitrusting van Ötzi de ijsman.

Naar Buiten Jongmensch!

22 november 2007

"Suf hokt de ziel in een verdord karkas...", schreef Vasalis. Tijd voor veldwerk!

Italiaanse archeologen denken de grot te hebben gevonden waar volgens de legende een wolvin de twee grondleggers van Rome, Romulus en Remus, gezoogd zou hebben.

De proefsleuven die archeologen van het Nijmeegse Bureau Archeologie groeven op het sportpark Woezik, geven zicht op een interessante vindplaats van bodemschatten. Het verkennende onderzoek dat de gravers naar het verleden uitvoerden, houdt volgens wethouder Erick Loermans 'rijke beloften' in.

Romeinse grensweg ontdekt in Kromme Rijngebied. De weg werd ontdekt bij verkennend archeologisch onderzoek naast de spoorlijn tussen Utrecht en Geldermalsen.

Archeologen hebben in de Maleisische stad Malakka een muur uit de Nederlandse koloniale tijd ontdekt.

Bij archeologische opgravingen in Cuijk hebben onderzoekers een aardenwerken pot gevonden uit de Romeinse tijd met daarin ten minste 200 munten.

Zwitserse wetenschappers hebben in Syrië fossiele resten gevonden van een reusachtig soort kameel die er 100.000 jaar geleden leefde.

Oerman gebruikte haargel

24 september 2006

2300 jaar geleden gebruikte de mannen al een soort gel in het haar. Tot die conclusie kwamen wetenschappers na het onderzoek van lichamen gevonden in Ierland.

Wetenschappers hebben in Ethiopië een 3,3 miljoen jaar oud, vrijwel compleet versteend skelet gevonden van een 3-jarig meisje. Het is het meest komplete fossiel dat ooit gevonden is.

Archeologen hebben op een veld aan de Hommersumseweg in Heijen resten van een boerderij uit de bronstijd gevonden. Het is een zeldzame vondst.

In Woerden is bij opgravingen een bijzonder bronzen handvat van een Romeins mes ontdekt, in de vorm van een asperge. Het is het eerste Romeinse aspergemes dat in Nederland bekend is.

Op 6 juni jl. is de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie (www.noaa.nl) op feestelijke wijze aangeboden

In Ermelo is mogelijk een archeologische vondst van betekenis is gedaan. Onderzoek geeft aanwijzingen dat er restanten van een nederzetting uit de oudheid zijn te vinden.

Archeologen hebben onlangs de vondst van een compleet 3000-jaar oud skelet gevonden. De vondst werd gedaan in hartje Rome. Experts zeggen dat het het lichaam van een vrouw was.

Ton Derks had een bronzen plaat met twee halve, Latijnse regels. Het was de basis om uiteindelijk tot de voorzichtige conclusie te komen dat bij het huidige Naaldwijk in het jaar 47 na Christus een haven moet hebben bestaan voor de Romeinse vloot.

De gemeente Utrecht gaat nader onderzoek doen naar het kasteel Vredenborch, dat onder het Vredenburgplein en het muziekcentrum verscholen ligt.

Tandartshaters moeten eens een voorbeeld nemen aan hun verre voorouders. Hun gebitsverzorging ging er heel wat ruiger aan toe.

In de haven van het Griekse Volos wordt gewerkt aan de reconstructie van het mythologische schip de Argo. Deze replica zal de komende zomer zijn eerste reis gaan maken.

Een amateur-speleoloog heeft in het westen van Frankrijk grottekeningen ontdekt die nog ouder zijn dan de beroemde tekeningen in Lascaux.

De Egyptische farao Toetanchamon is hoogstwaarschijnlijk door een zwaardslag in de linkerknie overleden. Een door de verwonding veroorzaakte infectie heeft de jonge farao niet overleefd.

Uit een recente grafvondst uit het jaar 1000 voor Christus blijkt dat Rome veel ouder is dan de mythologie wil doen geloven.