AMSTERDAM EXPO: LEZINGENSERIE BIJ TOETANCHAMON, ZIJN GRAF EN ZIJN SCHATTEN

Geplaatst op 26 februari 2013 door Redactie
Amsterdam EXPO: lezingenserie bij Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten
Amsterdam EXPO organiseert een serie lezingen over de legendarische Egyptische farao Toetanchamon in het kader van de tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten. 
De lezingen, verzorgd door egyptologen Janko Duinker en Huub Pragt, vinden plaats op vrijdagmiddag 1 maart en 15 maart a.s. van 14:00 tot 16:00 uur. Toetanchamon is de bekendste farao van het Oude Egypte, dankzij de ontdekking van zijn ongeschonden graf. Toch zijn er nog veel mysteries rondom zijn persoon, zoals zijn stamboom en de nog altijd fascinerende ‘Vloek van de Farao’. Met deze lezingen biedt Amsterdam EXPO verdieping en achtergronden bij de expositie die nog tot en met 5 mei 2013 te zien is. 
 
De lezingen vinden plaats in het Auditorium van Restaurant Symphony’s (George Gershwinlaan 22-28), tegenover Amsterdam EXPO. Geïnteresseerden kunnen aansluitend een bezoek brengen aan de tentoonstelling. 
 
1 maart: De Familiebanden en de stamboom van Toetanchamon - Janko Duinker
Toetanchamon is de bekendste farao van het Oude Egypte, maar eigenlijk weten we bijzonder weinig over hem. Wie waren zijn ouders? Trouwde hij met zijn (half)zuster en hoe is de troonopvolging verlopen na zijn vroegtijdige dood? Er zijn veel kritische kanttekeningen geplaatst bij publicaties over recent DNA-onderzoek van de jonge koning. Egyptoloog Janko Duinker vertelt u alles over de familiebanden en de stamboom van Toetanchamon.
 
Janko Duinker studeerde Egyptologie, Kunstgeschiedenis en Filosofie aan de Universiteit van Leiden en is voorzitter van de Stichting Huis van Horus. Deze stichting organiseert cursussen, lezingen en reizen op het gebied van het Oude Egypte. 
www.huisvanhorus.nl
 
15 maart: De Vloek van de Farao - Huub Pragt
Egyptoloog Huub Pragt neemt u mee naar het Dal der Koningen van de jaren twintig van de vorige eeuw. Terwijl de ontdekker van het graf van Toetanchamon, Howard Carter, zich nauwgezet wijdde aan het documenteren en archiveren van de grafschatten, stortte de pers zich op de sensatieverhalen over de vele wonderlijke gebeurtenissen die zich leken voor te doen rondom de opening van het koningsgraf. Lord Carnarvon, geldschieter van de opgravingen, kwam te overlijden en de kanarie van Carter zou zijn verslonden door een cobra, het symbool van de macht van de farao. Er werd al snel gesproken over ‘de Vloek van de Farao’. Naast het mysterieuze verhaal over deze Vloek zal Huub Pragt dieper ingaan op de prachtige kunstschatten die bij de ontdekking van het graf van Toetanchamon aangetroffen werden.
 
Huub Pragt was na zijn studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden tien jaar verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Sinds januari 2001 heeft hij zijn eigen cursusbureau 'Huub Pragt Egyptoloog'. In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in het geven van cursussen en lezingen en het begeleiden van reizen en korte excursies naar het Oude Egypte. 
www.egyptologie.nl
 
Reserveren
Gezien de beperkte capaciteit van het Auditorium, dient u op voorhand kaarten voor de lezing(en) te reserveren. Tickets reserveert u via www.amsterdamexpo.nl/reservering-lezing.
Combiticket (1 lezing + aansluitend toegang tot tentoonstelling)        € 20,-
Combiticket (2 lezingen + 1x aansluitend toegang tentoonstelling)    € 30,-
Uitsluitend toegang tot 1 lezing                                                                   € 10,-
Uitsluitend toegang tot 2 lezingen                                                               € 15,-
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje, agenda, lezingen