REQUIEM VAN MOZART

Geplaatst op 7 februari 2017 door Redactie
Requiem van Mozart
Mozart (1756 - 1791) door Barbara Kraft (1819)

De komende maanden, februari en maart van 2017, staan voor liefhebbers van Mozart in het teken van zijn Requiem.

Landelijk worden er concerten gehouden om het muziekstuk ten gehore te brengen. Het Requiem is het meest beroemde werk van alle religieuze werken van Mozart. Het is eind 1791 gecomponeerd. Bij zijn dood is het werk eigenlijk niet voltooid. 

Mozart kreeg in de zomer van 1791 van Franz graaf Walsegg zu Stuppach een opdracht tot het maken van een requiem ter nagedachtenis aan zijn vrouw die op 20-jarige leeftijd was gestorven. Walsegg was een groot muziekliefhebber die in zijn kasteel in Stuppach privéconcerten hield. Daarbij werden werken van verschillende componisten gespeeld. Walsegg kopieerde de partijen en nodigde mensen uit om de identiteit van de componist te raden.

Het werk aan het Requiem werd wel vertraagd door het werk aan de opera's La demenza di Tito en Die Zauberflöte. Op 5 december 1791 stierf Mozart, terwijl het Requiem nog niet af was. Er gaan verschillende verhalen de ronde over wie nu welk deel heeft voltooid.

Wenen was met zijn grootse verleden het belangrijkste centrum in Oostenrijk en vergelijkbaar met andere grote Europese centra. Die reputatie dankte men aan de pracht en praal van spektakels aan het hof, maar ook aan de degelijke kerkmuziek.

Keizer Maximiliaan I was een groot mecenas en stimulator van de schone kunsten. Aan zijn hof werkten vele componisten, waaronder Heinrich Isaac. In Wenen waren ook Vlaamse zangers-componisten in trek. In het begin van de zeventiende eeuw veranderde men van smaak. Men hield van Italiaanse barok. Alle Oostenrijkse keizers uit die tijd steunden de kunsten. Met betrekking tot Mozart is de achttiende eeuwse traditie van de Hofkapelle belangrijk. Onder Karel VI kwam de barokke pracht tot een hoogtepunt.

Na Karels dood was er een tijdelijke teruggang in de muzikale activiteiten in Wenen. Een vooraanstaand componist van kerkmuziek was Florian Gassmann in die tijd. Het Kyrie van zijn Requiem vertoonde sterke bindingen met het Kyrie uit het Requiem van Mozart. In zijn vroege jeugd werd één van zijn eerste missen (de Waisenhausmesse) uitgevoerd aan het Weense hof, op 7 december 1768.

The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, brengt in februari en maart het Requiem ten gehore, onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink.Er zijn 50 zangers, musici en solisten. Ook de Krönungsmesse en Allegri's Miserere Mei wordt gespeeld. Daarover is ook nog iets te vertellen: In de Sixtijnse kapel in Rome hoorde Mozart toen hij 13 jaar was het a-capella van het Miserere Mei. Daar schreef hij het stuk uit zijn hoofd op. Een wonderkind was hij zeker.

Hieronder: Mozart Requiem - Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, Pieter Jan Leusink (Concertgebouw 2015, live)

 

 

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje