ALTAAR VOOR ROMULUS GEVONDEN

Geplaatst op 22 februari 2020 door Redactie
Altaar voor Romulus gevonden
Forum Romanum gezien vanaf de Palatijn. Foto: Wikipedia, cc

Op het Forum Romanum is een spectaculaire vondst gedaan. Mogelijk gaat het om een altaar ter ere van Romulus, de stichter van Rome.

Archeologen hebben in Rome een altaar onthuld dat vermoedelijk is gemaakt ter ere van een van de mythische stichters van de stad, Romulus.

Het gaat om een kleine ondergrondse ruimte waarin een simpele sarcofaag staat, evenals een rond stenen blok. De ruimte werd aan het einde van de vorige eeuw al gevonden in het Forum Romanum, maar door recent onderzoek denken onderzoekers dat het gaat om een gedenkplaats voor de eerste koning van de Italiaanse stad. De ruimte is waarschijnlijk gebouwd in de zesde eeuw voor Christus, in het oudste deel van de Romeinse stad. In historische teksten wordt dit deel van de stad direct gekoppeld aan koning Romulus.

Het altaar is geplaatst onder een vergaderzaal waar Romeinse senatoren samenkwamen en ligt ook dicht bij de Lapis Niger, een steen van zwart marmer die een ruimte afdekt waar koning Romulus volgens de Romeinse mythologie begraven was.

In de ruimte zijn geen menselijke resten gevonden, waardoor archeologen uitsluiten dat de sarcofaag de daadwerkelijke tombe van Romulus is en ervan uitgaan dat het om een cenotaaf gaat - een leeg grafmonument om een elders begraven overledene te eren.

Bron: NU

 Video van RomeReports.com op YouTube (Engels en Italiaans). Met commentaar van Alfonsina Russo, de directeur van het Parco archeologico del Colosseo.

Bericht geplaatst in: nieuwtje