GEHEIMEN ROND GRAFKAMER TOETANCHAMON

Geplaatst op 10 mei 2016 door Reinard Maarleveld
Geheimen rond grafkamer Toetanchamon

Foto: Howard Carter en de sarcofaag van Toetanchamon, 1923

Is de grafkamer van Toetanchamon een onderdeel van de graftombe van Nefertiti?

Het jongensboek van de geheime kamer van Toetanchamon wil maar niet op gang komen. Ook op nieuwe, gedetailleerde radarscans waarnaar de wereld reikhalzend uitkeek, is niet te zien of er nu wel of geen verborgen ruimten zitten achter de muren van 's werelds beroemdste Egyptische graftombe.

"De resultaten wijzen uit dat er 50 procent kans is dat er een holte achter de muren van de tombe van Toetanchamon zit", aldus de Egyptische minister van antiquiteiten Khaled El Enany in een officiële verklaring. Een opmerkelijke uitspraak: zijn voorganger, minister Mamdouh Eldamaty, verklaarde twee maanden geleden nog plechtig dat het "90 procent zeker is dat er iets achter de muren zit".

Pas over een jaar op zijn vroegst moeten weer nieuwe scans alsnog duidelijkheid brengen, bleek afgelopen weekeinde op een driedaagse conferentie in het nieuwe Grand Egyptian Museum bij Giza. De boor blijft voorlopig in het vet. Pas als absoluut zeker is dat er achter de muren van Toets' tombe onbekende ruimten zitten, wil El Enany overwegen om een gaatje te boren in de bijna 34 eeuwen oude wanden.

De zaak kwam op gang nadat Nicholas Reeves, een gerespecteerde Egyptoloog, had betoogd dat er in twee achterwanden van de grafkamer van Toetanchamon vaag deurposten te zien zijn. Bewijs dat de tombe slechts onderdeel is van een veel grotere tombe - die van de Egyptische koningin Nefertiti, volgens Reeves.

Maar op de conferentie werd voor het eerst duidelijk dat daarover onder experts grote onenigheid is. Als er al iets achter de muren zit, is dat hooguit een onafgemaakte ruimte, betoogde directeur Friederike Seyfried van het Egypte-museum in Berlijn volgens de Egyptische krant Al Ahram: "Door de plotse dood van de kind-farao moest men de tombe snel voltooien. Vandaar dat er een holte is gevonden." Anderen wijzen erop dat de Vallei der Koningen bekendstaat om zijn natuurlijke holten.

Toetanchamon stierf in de 14de eeuw voor Christus al op 18- of 19-jarige leeftijd, vermoedelijk aan de gevolgen van wondinfectie of malaria. Nefertiti, vooral beroemd vanwege de buste die van haar is te bezichtigen in het Berlijnse museum, was naar men aanneemt zijn stiefmoeder. Haar graf is nog altijd niet teruggevonden, hoewel er sterke aanwijzingen zijn dat het al in de Egyptische oudheid is leeggeroofd.


Bron: De Volkskrant

Bericht geplaatst in: nieuwtje