WATERSCHAP STUIT OP BIJZONDERE ARCHEOLOGISCHE VONDST BIJ TUNGELROYSEBEEK

Geplaatst op 4 december 2010 door de redactie
Waterschap stuit op bijzondere archeologische vondst bij Tungelroysebeek
Tijdens werkzaamheden van Waterschap Peel en Maasvallei aan de Tungelroysebeek in Nederweert zijn de restanten van een edelhert uit 9.000 voor Christus gevonden.
Het tijdens werkzaamheden van Waterschap Peel en Maasvallei gevonden restanten van het edelhert dateren uit het Stenen Tijdperk. Op de locatie zijn ook resten gevonden van andere oerdieren en anorganisch materiaal, zoals speerpunten en scherven. Wetenschappers van onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laten weten dat de vondst zeer zeldzaam is. Een belangrijk puzzelstuk dat meer onthult over de bewonersgeschiedenis van Nederland. Het waterschap past haar werkzaamheden ter plaatse aan, zodat overige oudheden in de grond bewaard blijven voor toekomstige generaties.
De vondst wordt door wetenschappers ‘bijzonder’ en ‘zeldzaam’ genoemd. Het is vrijwel zeker dat het edelhert het slachtoffer is geworden van een jachtpartij. Dit wijst erop dat de toenmalige bewoners van Limburg de zogeheten ‘jagerverzamelaars’ waren. Oerbewoners die vlakbij het beekdal leefden, omdat vis en wild voorhanden waren.
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje