PETRUS STUYVESANT

Geplaatst op 19 oktober 2009 door Uitgeverij Bert Bakker
Petrus Stuyvesant is onze aandacht meer dan waard als exponent van het zeventiende-eeuwse Nederlandse kolonialisme in de West.
De naamsbekendheid van het sigarettenmerk maakt dat de historische figuur bijna onzichtbaar verscholen gaat achter de rookwolken. Maar Petrus Stuyvesant is onze aandacht meer dan waard als exponent van het zeventiende-eeuwse Nederlandse kolonialisme in de West.
Geboren in Friesland ging hij bij de West-Indische Compagnie en diende hij in Nederlands-Brazilië en Curaçao, totdat bij een aanval op Sint Maarten zijn rechterbeen werd afgeschoten. Terug in de Nederlandse Republiek trouwde hij, om vervolgens met zijn kersverse echtgenote opnieuw af te reizen naar de Nieuwe Wereld. Zijn standplaats als directeur-generaal van Nieuw-Nederland werd Nieuw-Amsterdam, gelegen op Manhattan aan de Hudsonrivier, vierhonderd jaar geleden ontdekt door Henry Hudson.
Te midden van roerige kolonisten, vechtlustige indianen en zich opdringende Engelsen werden zijn calvinistische zekerheden en trouw aan de Compagnie gedurende zeventien jaar zwaar op de proef gesteld. Maar onder zijn leiding groeide de kolonie en werd Nieuw-Amsterdam een redelijk welvarende nederzetting, de basis voor de tegenwoordige wereldstad New York. De dramatische culminatie van zijn bewind kwam in 1664, toen Stuyvesant zich gedwongen zag om Nieuw-Amsterdam aan een Engelse vloot over te geven.
In dit boek geeft historicus Jaap Jacobs een overzicht van het leven van deze markante man.




Petrus Stuyvesant. Een levensschets
Jaap Jacobs
Uitgeverij Bert Bakker
Omvang 144 p.
ISBN 9789035134102
€ 14.95
 
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen