De Republiek

Bijdragen over de Republiek en de Opstand

Johan de Witt slachtoffer van karaktermoord, nu op Twitter

Op 22 maart 2021 was het vierhonderd jaar geleden dat rechtsgeleerde Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist.

Een schitterende heruitgave van het standaardwerk van Jonathan Isael uit 1995.

Een fraai en degelijk prentenboek over de wording van het moderne Nederland.

In de zomer van het jaar 1718 trok een voornaam Duits reisgezelschap vanaf Frankfurt naar de Nederlanden voor een plezierreis.

Mag je koffie drinken in een pand met een racistich symbool aan de muur? De historicus weet altijd een pragmatische oplossing te bedenken.

Tessa de Loo: Kenau

19 november 2013

Op de hoek bij het stationsplein stond ik op iemand te wachten. Ik vroeg me af bij wiens standbeeld ik hier de minuten telde.

 "Tot in de twintigste eeuw was Nederland een wereldmacht, een positie waaruit de Nederlanders op allerlei manieren profijt trokken. De Nederlandse cultuur raakte bekend in de hele wereld. En dat allemaal dankzij de Gouden Eeuw."

Bavianen en Slijkgeuzen

22 november 2011

Eind vorig jaar werd het historisch meesterwerk van  A. Th. Van Deursen, Bavianen en Slijkgeuzen, opnieuw uitgegeven. Van Deursen overleed deze week. Wat maakt dit boek zo bijzonder?

 Admiraal Maerten Tromp won een beslissende slag.

 Een ontdekkingsreiziger uit de hoogtijdagen van De Republiek.

De Gouden Eeuw: Nederland als middelpunt van de wereld. Hoe kon het zo lang zo goed gaan?

Nederland verloor zijn status van wereldmacht die het had in de Gouden Eeuw. Hoe kon dat gebeuren?

Van Michiel Adriaanszoon de Ruyter bestaan vele afbeeldingen. Op tenminste één schilderij en een paar prenten wordt de voorbeeldige zeeheld geflankeerd door een Afrikaans jongetje.

Petrus Stuyvesant

19 oktober 2009

Petrus Stuyvesant is onze aandacht meer dan waard als exponent van het zeventiende-eeuwse Nederlandse kolonialisme in de West.

Amsterdam in 1597

19 oktober 2009

We schrijven het jaar 1597. Cornelis Claeszoon is de belangrijkste boekhandelaar en uitgever van Amsterdam.

In 2009 is het 400 jaar geleden dat de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse koning het Twaalfjarig Bestand sloten.

Mercator

1 januari 2008

Mercator blijft een fascinerende figuur.

Nieuw Amsterdam

21 oktober 2007

Het Amerikaanse congres heeft in een speciale resolutie de betrekkingen met Nederland geroemd.

Michiel de Ruyter

5 februari 2007

Op 24 maart 2007 zal het vierhonderd jaar geleden zijn dat Michiel de Ruyter in Vlissingen werd geboren.

Alva, een biografie

4 januari 2006

Alva is de vaderlandse geschiedenis ingaan als Superschurk. Maar is dat beeld terecht? De hertog van Alva is de geschiedenis ingegaan als de bloedhond van de inquisitie.

Afgelopen week werd met de grootst mogelijke zorg een brief uit 1626 vanuit Den Haag naar Amerika gebracht...

In Radicale Verlichting laat Jonathan Israel zien dat de Verlichting die de westerse samenleving zo radicaal heeft veranderd in Nederland geboren werd.

It is very observable here, more women are found in the shops and bussiness in general than men; they have the conduct of the purse and commerce, and manage it rarely well...

Iedereen die wel eens op het Lange Voorhout in Den Haag of bij het Canal Grande in Venetië is geweest, kan zich waarschijnlijk vinden in de uitspraken van De Riemer en Chateaubriand.

Honderden kerken, kapellen, abdijen en kloosters altaren, beelden en retabels, doopvonten, koorgestoelten, predikstoelen en orgels werden vernield...

1585

1 januari 2005

In 1585 veroverde de Spaanse veldheer Alexander Farnese Antwerpen na een lange belegering. Dit is een scharniermoment in de geschiedenis van de Nederlanden.

Hollandse Traditie

16 december 2003

Kort gezegd zouden termen als neutraliteit, vrijhandel, afkeer van continentale machtspolitiek, commercialisme en legalisme steeds weer terugkerende elementen zijn...

In de zeventiende eeuw speelde de Republiek een belangrijke rol in de Europese politiek, maar de daaropvolgende eeuw was veel minder groots....