AMSTERDAM IN 1597

Geplaatst op 19 oktober 2009 door Uitgeverij Veen
We schrijven het jaar 1597. Cornelis Claeszoon is de belangrijkste boekhandelaar en uitgever van Amsterdam.
 Dagelijks ziet hij de gebeurtenissen in de stad aan zich voorbijtrekken. In twintig jaar tijd heeft Amsterdam zich ontwikkeld van Hollandse handelsplaats tot wereldstad, met een verdubbeld aantal inwoners. Het begin van de Gouden Eeuw.
 
Claeszoon is de eerste die het verslag van de avontuurlijke reis van Willem Barentsz naar Nova Zembla in handen krijgt en uitgeeft. Hij is er getuige van hoe Amsterdam aan een enorme stadsbrand ontsnapt en ziet hoe de schepen van de eerste expeditie naar Oost-Indië behouden terugkeren.
 
1597 is ook het jaar waarin de republiek door de militaire successen van Maurits voor het eerst een gesloten gebied wordt en Pieter Bast zijn beroemde vogelvluchtkaart van de stad publiceert. 1597 is het sleuteljaar waarin Amsterdam de wereld, en de wereld Amsterdam leert kennen. 
 
Historicus Gabri van Tussenbroek weet door grondige research nauwgezet in te zoomen op een belangrijke, onderbelichte periode in de Nederlandse geschiedenis. Aan de hand van de historische figuur Cornelis Claeszoon volgen we de maanden van het jaar, met als resultaat meeslepende, verhalende geschiedschrijving in optima forma.

Amsterdam in 1597
Gabri van Tussenbroek
Pagina's:368
Prijs: € 24.90
Uitgeverij LJ Veen
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen