DE REPUBLIEK 1477 - 1806
Een schitterende heruitgave van het standaardwerk van Jonathan Isael uit 1995.
Uitgeverij Van Wijnen verzorgde een heruitgave ('jubileumeditie') van de klassieker De Republiek 1477 - 1806 van de Britse historicus Jonathan Israel (1946). Het boek verscheen in 1995 en werd meteen de hemel ingeprezen door vooraanstaande Nederlandse historici.
In bijna 1400 pagina's (drie kilo drukwerk) vertelt Israel de geschiedenis van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij begint het verhaal in 1477 wanneer de Habsburgers de macht van de Bourgondiers in de Lage landen overnemen. Het slotakkoord is de geschiedenis van de Bataafse Republiek (1795 - 1806). Een allesomvattende geschiedenis want Israel behandelt ontwikkelingen op het gebied van politiek, economie, religie, de samenleving en kunst en wetenschap. Hij schrijft met evenveel gezag en kennis over Rembrandt als over Gomarus en Arminius.
In de visie van Israel is de geschiedenis van de Republiek niet los te zien van de ontwikkelingen in de zuidelijke Nederlanden en de aangrenzende staten in Duitsland. Naar zijn mening leidde de Opstand weliswaar tot een culturele breuk tussen Noord en Zuid, maar waren er al voor 1477 grote politieke en economische verschillen. Er was al een breuklijn zichtbaar.
Het is een enorme prestatie dat Israel vraagstukken zoals bijvoorbeeld de aanloop naar de Opstand en het conflict tussen Maurits en Oldenbarnevelt tot in detail weet uit te leggen. Temeer daar het vaak gaat om complexe structuren waarbij politieke, economische en religieuze zaken door elkaar lopen.
Uitgever Van Wijnen schrijft op de website: "In de vernieuwde jubileumeditie zijn alle illustraties gescreend, waar nodig vervangen, en vooral: een groot aantal is van zwart-wit naar kleur gegaan. En de prijs klapt naar beneden van €75 euro naar €49,50. Als dat geen jubileumfeestje is!"
Het is helemaar waar. Dit meesterwerk dient in de boekenkast te staan bij elke liefhebber van de geschiedenis van Nederland. Onmiddellijk aanschaffen!
Jonathan Israel (te gast bij Buitenhof) over Spinoza. 6 december 2015.