010 - 020 OVER VOETBAL & CLUBLIEFDE

Geplaatst op 2 november 2014 door Bas van der Wel
010 - 020 Over voetbal & clubliefde
Als je niet lang meer te leven hebt en je laatste wens is een fotosessie  in de Kuip dan is er dus meer...
Foto: Auteurs Albert Dogger  (links) en Bas van der Wel (www.fotografie-basvanderwel.nl/)

Albert Dogger, historicus en werkzaam op een grote scholengemeenschap en Bas van der Wel professioneel fotograaf in zakelijke en sociale opdrachten kennen elkaar ruim tien jaar en vanaf dag één gaan veel van onze gesprekken over de belangrijkste bijzaak van het leven namelijk voetbal.

Detail in deze is dat Albert een geboren en getogen Amsterdammer is met z’n roots in de Jordaan en daarbij een fervent Ajax aanhanger. Voor mij geldt het omgekeerd evenredige: geboren op Rotterdam Zuid en altijd het Feyenoord gevoel uitdragend.
 
Na vele eindeloze gesprekken over Feyenoord en Ajax kwam er het onvermijdelijke  moment waarop onze partners zeiden "misschien moeten jullie er eens iets mee gaan doen ". Daar hebben we wel enige tijd over nagedacht.
 
We liepen beiden met dit idee rond tot de dag dat ik een huwelijksreportage moest maken. De bruid bleek ongeneeslijk ziek. Zij had op haar huwelijksdag echter één expliciete wens: een foto in haar trouwpak op haar ‘’eigen’’ stoeltje in de Kuip.
Deze indringende foto stuurde ik dezelfde avond naar Albert. Als het zo is dat je weet dat je nog maar een zeer korte levensverwachting hebt en het belangrijkste is een foto van jezelf  in de Kuip dan is er dus meer...
 
Hierna zijn we gestart met gesprekken met de voorzitters van de Feyenoord en Ajax supportersverenigingen. Immers hoe kom je aan de namen en adressen van mensen met een bovengemiddelde liefde voor hun club? Beide voorzitters vonden het een mooi idee en wilden ons helpen bij de kick-off.

We kregen een paginagroot artikel in Ajax Life en een aanbeveling op de officiële  supportersite van Feyenoord. Tevens kregen we een uur live radio op RTV Rijnmond om supporters te werven om aan ons initiatief mee te doen. Vervolgens hebben we zo'n  3,5 jaar door Nederland gereisd en vele wedstrijden in de Arena en de Kuip bezocht om mensen te interviewen en te fotograferen. Dit alles heeft geresulteerd in een prachtig boek. Een veelvoud aan prachtige anekdotes, bizarre belevenissen en vele andere onvermoede vormen van clubliefde in tekst en beeld.

010 020 over voetbal & clubliefde
€ 24,95
Formaat 19,5 x 26 cm
Omvang 200 pag.
Illustraties kleurenfoto’s
Gebonden met tweezijdig bedrukt stofomslag
NUR 489
ISBN 978 90 5956 525 8

Meer informatie over 010 020 over voetbal & clubliefde
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, boekrecensie