Sportgeschiedenis

Bijdragen over de geschiedenis van sportmensen en belangrijke gebeurtenissen in de sport

Als je niet lang meer te leven hebt en je laatste wens is een fotosessie  in de Kuip dan is er dus meer...

Abe Lenstra zingt

9 augustus 2014

Op dinsdag 5 augustus 2014 overleed mijn collega Maarten de Jager.

Nenikikamen!

11 november 2010

 Een nascholing Oude geschiedenis combineren met een sportieve prestatie? Wat dacht u van de 2500e editie van de enige echte Marathon? Nenikikamen!

Op 31 oktober 2010 hoop ik aan de start te staan van de marathon van Athene. Heeft deze wedstrijd iets te maken met de slag bij Marathon, 2500 jaar geleden?

De eerste marathonloper zou Pheidippides zijn geweest. Wat valt op wanneer we zijn prestatie vergelijken met de inzet van de moderne loper?

Sportman, historicus en recensent Jef Abbeel bespreekt  Een sportman doet niet aan politiek van André Swijtink

"Neun Jahre nach Ende des Zweiten Weltkriegs schien er ein ganzes Volk aus den Entbehrungen und Depressionen der Nachkriegszeit zu reißen."

Net als de West-Duitse veiligheidsdiensten hebben ook hun Israëlische collega's structureel gefaald in de aanloop naar de Palestijnse gijzelingsactie tijdens de Olympische Spelen van 1972.

Zonder de ontwikkeling van het kaatsspel is tennis in de huidige vorm ondenkbaar. In iets gewijzigde vorm wordt dit kaatsspel in Friesland tot op de dag van vandaag beoefent.

In zijn debuutwedstrijd voor het eerste van Ajax maakte de toen 18-jarige Rinus Michels direct indruk door vijf van de acht doelpunten tegen ADO te scoren...

Kunst van het winnen

1 januari 2005

Van Langen bereikte als atlete de absolute top in de finale van de 800 m tijdens de Spelen van Barcelona. Dat lukte haar dank zij haar talent en jarenlang trainen onder leiding van Frans Thuys.

Olympia 36

10 september 2004

De Olympische Spelen van Berlijn zijn vooral de geschiedenis ingegaan als de spelen die door de Nazi’s en Adolf Hitler gebruikt werden om het nazibewind te promoten.

Vliegende huisvrouw

8 september 2004

Tijdens haar sportcarrière pakte ze 58 nationale titels en 21 wereldrecords. Fanny Blankers-Koen, ‘de vliegende huisvrouw’, is 1 van de eerste vrouwelijke Nederlandse sportlegenden.

Nu in de zomer van 2004 de Olympische Spelen weer terugkeren naar Griekenland is het een goed moment om eens stil te staan bij de al langer bestaande relatie tussen politiek en de Spelen.

Sinds hun wedergeboorte in 1896, zijn de O.S. het grootste sportevenement ter wereld. Het aantal deelnemers en sporten is voortdurend gegroeid ...

Athletics

12 januari 2001

De Olympische Spelen bestaan 104 jaar, maar de atletiek zelf al ruim 160. De wedergeboorte was te danken aan Britse en Amerikaanse bewonderaars van de Griekse Oudheid...