ABE LENSTRA ZINGT

Geplaatst op 9 augustus 2014 door Reinard Maarleveld
Abe Lenstra zingt
Op dinsdag 5 augustus 2014 overleed mijn collega Maarten de Jager.
Foto: In oktober 2012 was Maarten de Jager onze reisleider in Beijing.

Hij was, behalve leraar Nederlands, ook verzamelaar van literatuur, muziek en bijzondere uitgaven en opnamen. In 2006 liet hij me een plaatje zien dat ooit door Abe Lenstra was gemaakt. Toen ontstond het idee om een interview-reeks samen te stellen over de topstukken in zijn collectie. We maakten, gezeten in zijn lokaal, een proefopname. Daarbij is het gebleven. Ik plaatste de opnames wel op de website, maar dacht alweer snel aan andere zaken. Dat spijt me nu.

Hieronder de tekst en de geluidsopnames van het interview uit 2006.
Platenhoed Abe! verzameling Maarten de Jager

Geen woorden, maar daden, zong Abe Lenstra in 1958. Niet voor Feyenoord, maar voor SC Enschede. Verzamelaar Maarten de Jager kocht het ooit op een vlooienmarkt. De single "Abe! Abe Lenstra zingt." Op de A-kant staat "Geen woorden, maar daden" en op de B-kant "Bij ons in Holland".

In 1958 speelde de toenmalige club van Abe (Sportclub Enschede) tegen het Utrechtse DOS om het kampioenschap van Nederland. Ter gelegenheid van het aanstaande kampioenschap nam Abe alvast een single op. Maar tegen alle verwachtingen in werd DOS kampioen. De single werd nauwelijks verkocht.

"Geen woorden maar daden", dat doet natuurlijk aan een andere club denken...Hoe zit dat dan?
 
Maarten de Jager, docent Nederlands, verzamelaar en voetbalkenner legt het uit.
 
Bericht geplaatst in: artikel