DE NAZI-LEERLING

Geplaatst op 28 juni 2017 door uitgeverij Atlas
De Nazi-leerling
Bron: GaHetNa.nl. Rauter, SS-Obergruppenführer bezoekt de Reichsschule voor jongens in Valkenburg samen met SS-Obergruppenführer August Heiszmeyer en SS-Brigadeführer Friedrich Wimmer

Hoe Dick Woudenberg (1928) als kind ging geloven in de nazi-idelogie.

De nazi-leerling vertelt het verhaal van Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB–topman Hendrik Jan Woudenberg. Vanaf zijn vroege jeugd kreeg Dick een eersteklas nazi-opvoeding: hij was lid van de Jeugdstorm, kreeg onderwijs aan de nationaalsocialistische Reichsschule en beleefde het einde van de oorlog aan het front als lid van de SS-divisie Totenkopf. Toen stortte die wereld ineen. Na de Duitse nederlaag kwam Dick in een heropvoedingskamp terecht en moest hij in het reine proberen te komen met zijn besmette verleden en dat van zijn familie.


Hoe is het om in zo’n milieu op te groeien? Hoe word je nazi? Hoe radicaliseer je? Mischa Cohen sprak met Dick Woudenberg en dook in brieven, dagboeken en herinneringen. In De nazi-leerling legt hij de soms openlijke, soms sluipende indoctrinatie bloot van een jonge man in een ‘foute familie’. Dit boek toont de gevolgen van een radicale opvoeding: hoe de jonge Dick zich door opvoeding en onderwijs ontwikkelde tot een nationaalsocialist die bereid was te doden en gedood te worden.

"Waarom dit verhaal? Het kan weer gebeuren: laten we hopen dat we ons dan niet links of rechts laten meesleuren. Het kan weer gebeuren: laten we bidden dat onze kinderen dan niet bij de daders horen." – Dick Woudenberg

Mischa Cohen (1957) is redacteur van Vrij Nederland. Eerder schreef hij Mijn naam is Cohen (2011). Cohens verhaal over de terreuraanslag op Charlie Hebdo was genomineerd voor een Mercur, de prijs voor de beste tijdschriftreportage van het jaar. In 2014 won hij de Tegel voor zijn interview met Lieuwe van Gogh.

De Nazi-leerling. De schuldige jeugd van Dick Woudenberg
Mischa Cohen
Paperback
ISBN 9789045029702
€21,99
uitgeverij Atlas

Meer weten?
Persoonlijk verhaal van Dick Woudenberg bij Het Nationaal Archief

YouTube (Vrij Nederland) over de jeugd van Dick Woudenberg

Bericht geplaatst in: nieuwtje