COMPUTERGENEALOGEN TEVREDEN MET STRAF STAMBOOMFRAUDEUR

Geplaatst op 10 maart 2006
"Nu ons land nog!", zei Ton te Meij, voorzitter van de Genealogische Computer Vereniging als reactie op dit vonnis. De eis was in eerste instantie een jaar cel voor het misleiden van consumenten.

De stamboomfraudeur Wilhelmus Pince van der Aa die vorig jaar geleden in Nederland actief was heeft vandaag van het hoger-beroepshof in Antwerpen acht maanden cel, zestien maanden voorwaardelijke celstraf, een boete van 12.394 euro en een beroepsverbod van drie jaar aan zijn broek gekregen. "Nu ons land nog!", zei Ton te Meij, voorzitter van de Genealogische Computer Vereniging als reactie op dit vonnis. De eis was in eerste instantie een jaar cel voor het misleiden van consumenten.

Pure zwendel
De man had een grootschalige handel opgezet in valse stambomen over
de voorvaderen van duizenden klanten. Als eigenaar van uitgeverij Historique uit Leidschendam verleidde hij alleen al in Vlaanderen ongeveer 20.000 mensen tot de aankoop van een persoonlijk naslagwerk over hun familietakken. De advocaat van Pince van der Aa probeerde de feiten te relativeren. "Voor 46 euro kun je toch geen volledig uitgewerkte stamboom verwachten?" De rechtbank deelde die mening niet.

"Wij spreken niet van misleiden, maar van pure zwendel, waarbij het om enorme bedragen gaat. Vermenigvuldig 20 duizend Belgische gedupeerden maar met een gemiddelde prijs van 45 euro, dan heb je het over zo'n 9 ton euro die meneer in z'n zak heeft gestoken. Daar kun je makkelijk de opgelegde boete van betalen. Wij zijn dus veel meer geporteerd van de celstraf en het verbod zijn beroep in België te mogen uitoefenen", stelt te Meij, die benieuwd is waar de Nederlandse rechter uiteindelijk mee komt.

Te Meij: "Ik acht het onze taak om wat tegen dit soort praktijken te doen en de burger te beschermen tegen, maar minimaal te waarschuwen voor dit soort praktijken." Pince biedt over het algemeen vaak niet relevante informatie over familieleden die weliswaar eenzelfde familienaam dragen maar niet persé familie van elkaar zijn. Het betreft dus een opgave van mensen met eenzelfde familienaam, informatie die ook kan worden gevonden op http://www.genlias.nl/ of op de website van de Mormonen via http://www.familysearch.com/. Hetzelfde gebeurt met aangeboden familiewapens. Hier betreft het dan een wapen van een familie die dezelfde naam draagt als de aangeschrevene, terwijl er van geen enkele familieband sprake is.

Bericht geplaatst in: nieuwtje