MULTIMEDIA AWARD VOOR DE VERDIEPING VAN NEDERLAND

Geplaatst op 3 mei 2006
De Verdieping van Nederland, de topstukkententoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag, heeft een gouden SAM Award gewonnen.

De Verdieping van Nederland, de topstukkententoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag, heeft een gouden SAM Award gewonnen. De prijs is voor het audiovisuele panoramabehang in de tentoonstellingsruimte. De SAM Awards, uitgereikt tijdens het jaarlijkse multimedia-festival ‘Keying into the brain', zijn bestemd voor uitmuntende beeldschermproducties die gemaakt zijn om te communiceren met een specifieke doelgroep.


De Verdieping van Nederland toont 1000 jaar Nederland aan de hand van topstukken uit de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Het betreft oude en nieuwe boeken, documenten, kranten, foto's en tekeningen die van bijzondere betekenis zijn voor Nederland, zoals de oprichtingsakte van de VOC, het enige veertiende-eeuwse handschrift van de Beatrijs, de Vrede van Munster, de eerste druk van de Statenbijbel en de grondwet van Thorbecke. De topstukken worden op verrassende wijze gepresenteerd in een multimediale tentoonstelling. Aan elke vitrine hangt een touchscreen waarop de bezoeker via interactieve applicaties verdieping en achtergrondinformatie bij de topstukken vindt. De sfeer van de tentoonstellingsruimte wordt bepaald door een audiovisuele projectie met fragmenten uit de collecties van beide instellingen.


Uit het juryrapport:


‘De Verdieping van Nederland combineert op een unieke manier praktisch nut met esthetische waarde. De High Definition videoprojectie van 30 bij 3 meter geeft indirect licht in een ruimte waar directe verlichting niet mogelijk is, vanwege de kostbare werken die er tentoongesteld worden. Maar bovenal geeft de productie een sfeervol beeld van de collectie en het werk van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Hierbij is geen uitleg nodig: de afgewogen combinatie van contrasterende beelden, met een prettig tempo in de bewegingen en ondersteund door sfeervolle audio, geeft voldoende informatie. Door het formaat van de projectie wordt de bezoeker als het ware de KB 'binnengezogen'. Een prachtige productie: je ruikt bijna de geur van oude boeken.'


Elk kwartaal presenteert De Verdieping van Nederland veertig nieuwe topstukken. Naast deze vaste presentatie is tenminste vier keer per jaar een tijdelijke expositie te zien over een actueel onderwerp of een speciale collectie. Sinds de opening op 1 april 2005 hebben al meer dan 35.000 mensen de tentoonstelling bezocht. De Verdieping van Nederland is zeven dagen per week gratis te bezoeken.

Bericht geplaatst in: nieuwtje