KNHG-VOORJAARSCONGRES: HET WERK VAN MICHAEL BURLEIGH

Geplaatst op 9 mei 2006
Op donderdag 18 mei organiseert het KNHG een voorjaarscongres gewijd aan het werk van de Britse historicus Michael Burleigh.
Op donderdag 18 mei organiseert het KNHG een voorjaarscongres gewijd aan het werk van de Britse historicus Michael Burleigh.

Burleigh heeft er na (gast)hoogleraarschappen aan een reeks Britse en Amerikaanse universiteiten de voorkeur aangegeven als onafhankelijk onderzoeker te werken. Hij is een zeer productief onderzoeker die een reeks van boeken over nazi-Duitsland in 2000 in zekere zin afrondde met de zeer goed ontvangen synthese The Third Reich. A new history, waarin hij veel aandacht besteedt aan nazisme als ‘political religion'. Hij stond in 2000 aan de wieg van het tijdschrift Totalitarian movements and political religions en publiceerde in 2005 het eerste deel van een tweedelige reeks over religie en politiek in Europa in de negentiende en twintigste eeuw (het tweede deel volgt in het najaar): Earthly powers: The conflict between religion and politics from the French Revolution to the Great War en Sacres causes. Religion and politics from the European dictators to Al Qaeda. Deze zowel wetenschappelijk interessante als actuele problematiek zal centraal staan in zijn lezing op het voorjaarscongres die de titel draagt: Earthly powers, sacred causes. Civil and political religions in modern Europe'. Ido de Haan (UU), James Kennedy (VU) en Peter van Rooden (UvA) zullen commentaar leveren op deze bijdrage. Thematiek en sprekers staan borg voor een geanimeerd debat.

Omdat de capaciteit van de zaal beperkt is, is tijdige aanmelding aan te bevelen.


De kosten voor deelname bedragen € 5,- en dienen ter plaatse te worden voldaan. Aanmelding voor het voorjaarscongres kan geschieden per e-mail: knhg@inghist.nl of door toezending van het inschrijfformulier uit HG-Nieuws.

Locatie is het auditorium van het Nationaal Archief te Den Haag. Het congres vangt om 14.00 uur aan. Ter afsluiting wordt een borrel georganiseerd.
Bericht geplaatst in: nieuwtje