PLAAT IS AANWIJZING VLOOTBASIS

Geplaatst op 19 mei 2006
Na opgravingen in Naaldwijk is in 2004 een fragment van een grote bronzen plaat uit de Romeinse tijd ontdekt. Een stille getuige van een oude Romeinse vlootbasis ?
Bij opgravingen in Naaldwijk is in 2004 een fragment van een grote bronzen plaat uit de Romeinse tijd ontdekt, met daarop een Latijnse inscriptie. Ton Derks, archeoloog aan de Vrije Universiteit,  analyseerde de vondst en komt tot nieuwe speculaties over de aanleg van een Romeinse vlootbasis in het Westland in het jaar 47 na Christus.
 
Door het eeuwenlange verblijf in de bodem was het oude oppervlak van de plaat geheel overdekt geraakt met een dikke laag roest. Het fragment, dat nog ca 24 x 23 cm meet, moet deel hebben uitgemaakt van een veel grotere plaat, waarvan de rest helaas de tand des tijds niet heeft doorstaan. Op het bewaarde deel is nu het begin van de twee laatste regels van een Latijnse tekst te lezen. Daaruit valt op te maken dat de plaat met inscriptie en het monument waarop deze oorspronkelijk was aangebracht, het werk was van de Rijnvloot van het Romeinse leger.
 
Deze vloot had haar hoofdkwartier bij Keulen en had tot taak een oogje in het zeil te houden op de grensrivier van het rijk en de kustwateren te beveiligen; ook werd de vloot ingezet voor het overzetten van manschappen of voor zwaar transport voor het Romeinse leger.
 

Bericht geplaatst in: nieuwtje