EOD ZOEKT DUITS VLIEGTUIG WO II

Geplaatst op 6 juni 2006
De Koninklijke Luchtmacht onderzoekt donderdag 8 juni of er resten zijn terug te vinden van een Duits vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog nabij de Poppeweg neerstortte.
De Koninklijke Luchtmacht onderzoekt donderdag 8 juni of er resten zijn terug te vinden van een Duits vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog nabij de Poppeweg neerstortte. De gemeente Leeuwarden vervangt momenteel in de omgeving het riool. Amateur archeoloog Douwe Drijver uit Leeuwarden hoorde van de rioolwerkzaamheden. Hij wees de gemeente op de mogelijke aanwezigheid van resten van het Duitse jachtvliegtuig. Ook informeerde hij kapitein Spierings van de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. De bergingsofficier bood de gemeente aan een vooronderzoek uit te laten voeren.

De Explosieven- en Opruimingsdienst (EOD) voert het vooronderzoek tussen 14.00 en 16.00 uur uit. De bergingsexperts gaan met speciale metaaldetectoren op zoek naar resten van het vliegtuig. De apparatuur kan tot een diepte van vijf meter metaal detecteren. Kapitein Spierings verwacht geen zware explosieven te vinden. "Het gaat hier om een Messerschmitt, een jachtvliegtuig dat alleen kogels en boordgranaten meedroeg en geen vliegtuigbommen.'

Het werk is niet geheel ongevaarlijk, maar extra voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig. ‘De EOD voert het onderzoek uit, omdat de munitie van Duitse jagers kleine springladingen bevat en die kunnen nog op scherp staan,' aldus Spierings.

De planning van de rioolwerkzaamheden komt niet in gevaar door het onderzoek. Eind 2006 is de vervanging van het riool in Schieringen gereed.

{mosbookmarks:bm=891}
Bericht geplaatst in: nieuwtje