KREEG HITLER BASKETBALLES?

Geplaatst op 7 juni 2006
In 1936 waren de Olympische Zomerspelen in Berlijn en daar stond voor het eerst basketbal op het programma. Voor Hitler de kans om Duitsland op de kaart te zetten.
In 1936 waren de Olympische Zomerspelen in Berlijn en daar stond voor het eerst basketbal op het programma. Daar hadden in die tijd nog niet veel sporters in Europa kaas van gegeten. Het was in de meeste landen in Europa een hele kleine sport, zo ook in Duitsland. Hitler had geen enkele interesse in sport, maar zag de Olympische Spelen wel als een prima uithangbord voor zijn nationaal-socialistische leer en het nieuwe Duitsland van na de Weimar Republiek (dit kunstje had hij afgekeken van zijn vriendje Benito Mussolini, die in 1934 het WK voetbal misbruikte in naam van het fascisme).
 
Hitler had dus een instelling nodig die hem zou helpen een fatsoenlijk basketbalteam op de been te brengen, er diende immers medailles gehaald te worden voor de Heimat. Maar waar haalde hij die zo snel vandaan? Volgens de Salt Lake Tribune werd Duitsland al sinds de jaren veertig van de negentiende eeuw overspoeld door missionarissen van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste Dagen. Er was volgens deze krant in 1933 contact tussen Hitler en mormoonse missionarissen over een eventuele bekering van Hitler tot het mormonisme. Hitler leefde volgens wat de mormonen noemen ‘het Woord der Wijsheid’. De gedachte dat Hitler geïnteresseerd zou kunnen zijn geweest in de leer der mormonen is op zich niet zo vreemd: net als de mormonen rookte noch dronk hij. Sterker nog, hij hield ook niet van seks! Om zijn gabber Mussolini te citeren: “De enige werkloze in Duitsland zit in Hitler zijn broek”(de mormonen, met hun veelwijverij, hielden echter wel van de vleselijke lusten).
 
Terug naar het basketbal. Duitsland had behoefte aan een goede trainer, en waar anders dan in Utah konden ze die vinden? De mormonen zijn namelijk naast groot liefhebbers van Gods woord, ook fervente basketbalspelers. Toen het Duits Nationaal Olympisch Comité hen vroeg om de Teutonen een basketbalhandje te helpen, leek hen dat wel een goede pr-stunt en zij hapten toe. De lessen van de mormonen hadden echter weinig zin. Amerika won goud op de Spelen, Canada zilver en Mexico brons. Duitland werd……zeventiende.
 
Na deze belabberde prestatie verloor Hitler waarschijnlijk net zo snel zijn interesse in het mormonisme als in het basketbal.
 
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje