AARDENBURG IN BAN MARCUS AURELIUS

Geplaatst op 14 juni 2006
Op zaterdag 17 juni waant Aardenburg zich voor even ook boven de grond weer in het tijdperk van de vermaarde keizer Marcus Aurelius.
Het stadje Aardenburg haalt regelmatig de krant vanwege bijzondere vondsten. Muntjes, scherven, de grond herbergt talloze ’schatten’ uit de Romeinse tijd. Maar op zaterdag 17 juni waant Aardenburg zich voor even ook boven de grond weer in het tijdperk van de vermaarde keizer Marcus Aurelius.

Stichting Cultureel Aardenburg, Stichting Speelkwartier, Coöperatie Storm en de gemeente Sluis houden dan een Romeinse dag in en rond de Sint Baafskerk. Aardenburg is één van de oudste plaatsen van Nederland en Vlaanderen. Het werd tussen 161 en 180 na Christus gesticht door ingenieurs van het Romeinse leger tijdens de regering van keizer Aurelius.
 
De Romeinendag wordt ingevuld met poëtische voordrachten, muziek, een optocht, een feestmaal en referaten over de Latijnse poëzie. De Stichting Speelkwartier opent om 12.15 uur een speelplek bij ’t Verloren Kostje. Kinderen kunnen zich vanaf dat moment uitleven in een Romeinse skatetempel. Om 13.00 uur tekent de Coöperatie Storm (een samenwerkingsverband van jonge West- Zeeuws-Vlaamse ondernemers) in de Sint Baafskerk voor een Romeinse maaltijd met Latijns amusement. Er is plaats voor 240 personen, vooraf aanmelden via www.cooperatiestorm.nlis noodzakelijk.
 
Het programma start om 10.30 uur in de kerk met voordrachten van de Sluise burgemeester J. Sala, voorzitter J. Pleijte van de Stichting Cultureel Aardenburg en leerling Aris den Hollander van het Zwin College.
 
Daarna worden enkele resultaten van het grensoverschrijdende Roma-project getoond. Het project Romeins-Middeleeuws Oudenburg, Maldegem en Aardenburg is twee jaar geleden begonnen om de drie plaatsen uit te bouwen tot levendige toeristisch-recreatieve lokkers.
 
 
Een maquette van het Romeinse fort in Aardenburg, een ommegang met twintig Latijnse gedichten uit de Romeinse keizertijd, drie buitenschilderingen en veertien historische uithangborden moeten de rijke historie van Aardenburg benadrukken.
 
Voorafgaand aan de afsluitende receptie zijn er in de kerk vanaf 15.00 uur drie voordrachten over Latijnse poëzie. Jan Kroeze staat stil bij Aardenburg als gedichtenstad, Yanick Maes belicht de Latijnse poëzie als spiegel van de Romeinse maatschappij en de Brugse schrijver Paul Elsen heeft het over de hedendaagse betekenis van de Latijnse poëzie.
 
Links
Bron: {mosbookmarks:bm=897}
Bericht geplaatst in: nieuwtje