KOKS & KEUKENMEIDEN

Geplaatst op 21 juni 2006
De geschiedenis van het koken en het kookboek in Nederland staan vanaf 16 juni centraal in de tentoonstelling 'Koks & Keukenmeiden'
De geschiedenis van het koken en het kookboek in Nederland staan vanaf 16 juni centraal in de tentoonstelling 'Koks & Keukenmeiden'. Zeldzame en bijzondere boeken uit de collectie kookboeken van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) en van de Stichting Gastronomische Bibliotheek zijn te bewonderen. Deze twee collecties vormen samen de grootste en mooiste collectie op dit gebied in Nederland. Bij deze bijzonder gastronomische tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek van de hand van o.a. Johannes van Dam.


De geschiedenis van het Nederlandse kookboek, met de nadruk op Amsterdam, wordt aan de hand van de bijzondere boeken uit Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) en de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek weergegeven. De SGB - een samenvoeging van twee grote collecties van de kookboekbibliografen en verzamelaars Joop Witteveen en Bart Cuperus en culinair journalist Johannes van Dam- is de grootste bibliotheek op dit gebied in Nederland. De aanleiding voor deze tentoonstelling is het voornemen van de SGB het beheer van deze collectie over te dragen aan de Universiteitsbibliotheek. De overeenkomst wordt tijdens de opening op 15 juni getekend.

Aan de hand van twintig thema's, zoals 'De gegoede burgerkeuken', 'Koken in crisis- en oorlogstijd' en 'De vegetarische keuken' wordt de diversiteit van de beide collecties en het belang voor onderzoek van de gastronomische geschiedenis getoond. Zo zal onder meer het kookboek Aaltje, de Volmaakte en Zuinige Keukenmeid te zien zijn. Het bleek dé culinaire bestseller van de negentiende eeuw. Tussen 1803 en 1878 verschenen maar liefst achttien drukken. Vrijwel alle drukken van dit populaire kookboek zijn in de gezamenlijke collectie vertegenwoordigd. Vanaf vrijdag 16 juni is de tentoonstelling gratis te bezoeken.



Bij deze tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. In Koks & Keukenmeiden nemen Johannes van Dam en Joop Witteveen de lezer mee op een verkenningstocht door de gastronomische geschiedenis van Nederland. De boekhistorische verdieping is door de Universiteitsbibliotheek geleverd. Ook bevat het boek oude recepten die door diverse Amsterdamse chefkoks en specialisten in een modern jasje zijn gegoten. Daarmee gaat het boek niet alleen óver kookboeken maar is het ook een kookboek op zichzelf.

Vanaf 16 juni in de boekhandel, € 22,50. ISBN 90 388 1448 8

De tentoonstelling is te bezoeken tot 15 september 2006. De Bijzondere Collecties zijn deels online vindbaar: www.uba.uva.nl/bc


Tentoonstelling: Koks & Keukenmeiden - Amsterdamse kookboeken -
Periode: van 16 juni 2006 tot 15 september 2006
Openingstijden: elke werkdag van 13:00 - 17:00
Plaats: tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek UvA, Singel 425, Amsterdam
Te bereiken: met tram 1, 2 en 5 halte Koningsplein
Toegang: gratis
Samenstellers: Johannes van Dam, Joop Witteveen, Bart Cuperus, Yvonne Gnirrep, Joke Mammen en Garrelt Verhoeven
Bericht geplaatst in: nieuwtje