DE BOHEMIENS – MARQUIS DE PELLEPORT

Geplaatst op 21 augustus 2006
Op 31 augustus sluit Robert Darnton zijn KB-fellowship af met een lezing over de achttiende-eeuwse markies De Pelleport en zijn oeuvre.

De bohemiens – Marquis de Pelleport. Met een inleiding van Robert Darnton

Amsterdam/Den Haag, 15 augustus 2006 - De beste romans aller tijden bevatten louter nonsens. Romans als Don Quichot, Tristram Shandy en zeker ook De bohemiens. Van dat laatste werk, geschreven door Anne Gédéon Lafitte markies De Pelleport in 1788, heeft nog nooit iemand gehoord, en er zijn wereldwijd slechts zes exemplaren bekend. Robert Darnton, hoogleraar aan de Universiteit Princeton, herontdekte onlangs de scandaleuze roman. Tijdens zijn KB-fellowship in Nederland, georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het NIAS, deed hij onderzoek naar het leven en werk van markies De Pelleport. Op donderdag 31 augustus sluit hij zijn onderzoek af met een publiekslezing in de KB over markies De Pelleport en zijn De bohemiens. Uitgeverij Bert Bakker en de KB presenteren dan een wereldprimeur: de eerste publieksuitgave van het verboden achttiende-eeuwse boek.

De andere markies
De bohemiens ontstond in de Parijse gevangenis de Bastille, precies in de tijd dat in een nabijgelegen cel een andere markies, De Sade, aan zijn wél beroemd geworden De 120 dagen van Sodom werkte. Wie de beide boeken met elkaar vergelijkt, zal het eens zijn met de Amerikaanse wetenschapper Robert Darnton dat De bohemiens in een scherpere stijl en met meer literaire vaardigheid is geschreven. Darnton ontdekte het vergeten meesterwerk in een Franse bibliotheek. Hij reconstrueerde ook de biografie van deze auteur, een van de interessantste figuren die hij ooit in de archieven tegenkwam.
 Satire

Het kan bijna niet anders of deze roman, vertaald door Mario Molegraaf en Patrick Castelijns,  gaat de wereld alsnog veroveren. In De bohemiens trekt een groep filosofen rond door Noord-Frankrijk. Ze slapen onder de blote hemel, smullen van bij boeren gestolen waar en zijn vrijmoedig in de liefde. De bohemiens is een roman vol terzijdes waarin de lezer wordt uitgedaagd, een vrolijke autobiografie over een triest bestaan, een satirische afrekening met al Pelleports vijanden. Een boek waarin niets heilig is, behalve de vrijheid om te mogen zeggen wat je denkt. Is het nu een pleidooi voor de hoogste verbeelding of voor de grootste onzin, of is dat misschien hetzelfde?
Princeton-professor Robert Darnton
Robert Darnton schreef een inleiding voor deze uitgave, die in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek tot stand is gekomen. Hij is hoogleraar Europese boekgeschiedenis aan de universiteit van Princeton en directeur van het Centrum voor Boekwetenschap en Media. Hij deed onderzoek naar het boek tijdens zijn verblijf als KB-fellow. Het KB-fellowship is een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) in Wassenaar.
 Inhoud lezing en debat

Op donderdagavond 31 augustus sluit Robert Darnton zijn KB-fellowship af met een lezing over de achttiende-eeuwse markies De Pelleport en zijn oeuvre. En passant bespreekt hij de literaire subcultuur in de achttiende eeuw in Parijs en Londen. Aansluitend volgt een rondetafelgesprek waarin Darnton in discussie gaat met de geslaagde Nederlandse schrijver Thomas Rosenboom, het aanstormend talent Said El Haji en de uitgever Mai Spijkers over het hedendaagse schrijversvak. Het rondetafelgesprek wordt geleid door Marika Keblusek, hoogleraar Boekwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Leiden. Ter gelegenheid van de bijeenkomst presenteert de KB een kleine expositie van achttiende-eeuwse pamfletten en aanverwante documenten uit de eigen collectie.

Praktische informatie
Lezing:  “Bohemians before Bohemianism”
Aansluitend: Debat met Thomas Rosenboom, Said El Haji en Mai Spijkers , onder leiding van Marika Keblusek

Datum:             31 augustus
Tijd:                 19.30 uur – 22.00 uur (lezing, ronde tafel debat, boekpresentatie, borrel)Locatie:            Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Organisatie:      KB in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad
Toegang:          Gratis, vooraf aanmelden bij communicatie@kb.nl
Voertaal:          Engels

Bericht geplaatst in: nieuwtje