KUNST ROND 1900 / DUTCH VILLAGE

Geplaatst op 12 september 2006
Twee nieuwe tentoonstellingen in het Noordbrabants Museum
De najaarstentoonstelling Kunst rond 1900 is gewijd aan een bij bezoekers zeer geliefde periode in de kunst, de tijd rond 1900. Uit de vele stromingen en opvattingen in die opwindende tijd rond de eeuwwisseling hebben wij ervoor gekozen om die kunstenaars te selecteren die voor zichzelf een bezielende rol in de samenleving zagen weggelegd. Met Dutch village tonen we hoe Nederlandse ontwerpers anno nu teruggrijpen op een geromantiseerd verleden, soms respectvol gestileerd, soms met een vette knipoog.

Op zoek naar een nieuwe, nationale stijl, op zoek ook naar bezinning en vergeestelijking keerden kunstenaars rond 1900 hun eigen wereld de rug toe om nieuwe, ongerepte werelden te verkennen. Die vonden ze in de vaderlandse flora en fauna, in de nationale volkscultuur, in de vermeende saamhorigheid van de middeleeuwse samenleving. Maar ook in de mystiek en in de rijke versieringstraditie van verre culturen als van Japan en Java. De tentoonstelling Kunst rond 1900 getuigt met 250 kunstvoorwerpen van de resultaten van dit idealistische streven door de kunstenaars van wat wel Nederlands Tweede Gouden Eeuw wordt genoemd.


Dutch village is een tentoonstelling over het Nederlandse ontwerp van nu: nieuwe ideeën, prototypen en producten van 50 ontwerpers afkomstig van Design Academy Eindhoven. Deze ontwerpers verzetten zich tegen de teloorgang van traditionele productietechnieken en materialen en tegen de anonieme massaproductie. Te zien zijn Hella Jongerius, Studio Job, Jurgen Beij, Maarten Baas, Kiki van Eijk samen met 150 objecten van anderen. Vanwege de opmerkelijke raakvlakken met Kunst rond 1900 is voor deze combinatie gekozen. I.s.m. Royal Tichelaar te Makkum
Bericht geplaatst in: nieuwtje