FORUM EERSTE WERELDOORLOG BEZOEKT DE WESTHOEK
Op zaterdag 26 augustus rond 10.30 uur streken de eerste deelnemers neer te Sint-Juliaan (Ieper) voor deelname aan de tweedaagse fronttoer en conferentie van het Forum Eerste Wereldoorlog, de allergrootste vereniging van WO I geïnteresseerden in Vlaanderen en Nederland !!!
Gelukkig was zaterdag de enige dag van de week waarbij het weer nog iets meeviel.
Hun eerste bezoek bracht ze naar de Pond Farm, een plaats rijk aan geschiedenis tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar één van de jongere leden van het forum, Stijn Butaye, een rondleiding gaf van enerzijds zijn vondsten die ter plaatse gedaan werden en anderzijds een bezoek en stukje geschiedenis over de twee bunkers, waarvan één een hospitaalbunker was waarvan nu nog enkel de fundamenten resten.
De tocht ging verder naar Tyne Cot. Dat een forum met zoveel specialisten toch nog naar Tyne Cot ging had diverse redenen. Erik Croimans heeft enerzijds een zeer grote kennis over wie er ligt, maar ook over hoe de Britse militaire kerkhoven aangelegd zijn. Geen betere plaats om dit eens van dichter onder de loupe te nemen dan hier. Ook was er een link met de conferentie op zondag.
Nu was het tijd voor wat rust en een versterking van de innerlijke mens, waarop er 's avonds nog deelgenomen werd aan de Last Post ceremonie, waar die avond als speciale gasten de Royal Air Force's Association President's Band waren. Al bij al een gezellige avond die afgesloten werd met nog sterkere anekdotes in een rustige drankgelegenheid...
Op zondag moest men vroeg uit de veren, want de karavaan verplaatste zich naar Koekelare, meer specifiek naar het WO I Museum Lange Max in de Clevenstraat. (flyer museum bijvoegen). Omstreeks 9.45 uur werden alle deelnemers verwelkomd door Yvonne Heslinga en Johan Ryheul.
Eerste spreker was auteur Lothair Vanoverbeke die o.a. Moorsele één dorp twee vliegvelden neerpende en ook voor het gezaghebbende Amerikaanse Over The Front schrijft. Hij had het over Moorsele als vliegveld en besprak daarin onder andere de II Marine Feldflieger Abteilung en Feldflieger Abteilung 33, waarbij o.a. de bekende aas Wilhelm Frankl zat alsook Oblt von Pechmann, de eerste waarnemer die de Pour le Mérite. Ook het bezoek van de gebroeders von Richthofen kwam bvb aan bod.
Hierop volgde Jan Van der Fraenen met de Passchendaele Archives. Een initiaitief in de gemeente Zonnebeke en het Passchendaele Memorial Museum om de soldaten als mens te leren kennen die aan Commonwealth zijde vochten te Passendale en er het leven lieten.
Daarna kwam Johan Ryheul, auteur van o.a. Marinekorps Flandern, met een meer algemeen onderwerp, nl. de tanks. De Britse Mark I tot V tanks en hun inzet, de Duitse A7V, maar ook een belangrijk stuk over de Beutetanks en de betreffende afdelingen van het Duitse Leger, dus Duitse eenheden die uitgerust waren met Britse, voornamelijk Mark IV, tanks die buitgemaakt werden na Cambrai.
Over de middag was er een barbecue georganiseerd en kon men rondlopen op de minibeurs waar allerlei militaria, boeken, Cd's, modelbouwdozen WO I enz verkrijgbaar waren.
Volgende spreker was Merlijn van Eijk over de ontwikkelingen van de Engelse helm "Brodie" gedurende de oorlog en de diverse varianten er op alsook een korte uitleg over het gebruik van de draadschaar op een geweer.
Rolf ter Sluis analyseerde de ontwikkelingen op 9-11 november 1918 aangaande de vlucht van de Duitse keizer en de Nederlandse paniek hierover. Tevens besprak hij in het kort de aanzet tot een berechting van Wilhelm tijdens de vredesbesprekingen en de reactie van de Nederlandse regering op de officiële verzoeken tot uitlevering begin 1920.
Johan Ryheul eindigde tenslotte met het onderwerp Bunkers, batterijen en versterkingen aan de Belgische kust en hinterland. De bunkers en batterijen van beide zijden kwamen hierin aan bod in de omgeving van Nieuwpoort, maar ook locaties zoals Fort Nieuwendamme, Spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide, de Duitse stellingen in de omgeving van Nieuwpoort en Westende. Daarna kwamen ook de kustbatterijen van het Marinekorps Flandern aan bod met een case study rond de batterij Aachen, maar ook de andere kustversterkingen met nog een voorbeeldsituatie te Oostende nabij Fort Napoleon. Ook was er aandacht voor de bunkers in de havens, de Hollandstellung en bunkerbouw algemeen.
Hierop volgde nog het slotwoord door Yvonne Heslinga en Johan Ryheul die alle deelnemers bedankten om er zo'n fijn weekend van gemaakt te hebben. En een drink mocht natuurlijk ook niet ontbreken om dit zeer geslaagd weekend af te sluiten.
Dank aan Johan Ryheul voor de info en foto.