ACTIVITEITEN IN HET LEGERMUSEUM IN NOVEMBER

Geplaatst op 3 oktober 2006
‘Activiteiten in het Legermuseum in november 2006’. Met hierin aandacht voor Mijn opa was een… en mijn oma ook; de inloopdag voor militaire foto’s en voorwerpen, en de lezing Buskruit: de oude technologie gezien vanuit een hedendaags perspectief in het kader van de tentoonstelling BOEM!! 1000 jaar buskruit.

Elke zondagmiddag voor de hele familie


Vikingen en Noormannen in het Legermuseum. Hoe zagen ze eruit, hoe vochten ze en welke wapens gebruikten zij? Ontmoet deze woeste mannen op zondag 5, 12, 19 en 26 november.


Datum:             zondag 5, 12, 19 en 26 november

Tijd:                 12.00-17.00 uur

Prijs:               toegangskaartje museumLezing: Buskruit - de oude technologie gezien vanuit een hedendaags perspectief


In het kader van de tentoonstelling BOEM!! 1000 jaar buskruit zal Rutger Webb (TNO) in zijn lezing ‘Buskruit - de oude technologie gezien vanuit een hedendaags perspectief' verder ingaan op de bijzondere eigenschappen van zwart buskruit en de moderne toepassingen.

Vanaf de jaren zestig zijn pogingen gedaan om het zwarte buskruit te vervangen door modernere alternatieven, zowel qua receptuur als fabricagetechnieken. Rutger Webb toont aan dat het hedendaagse recept en de productiemethode nog steeds zeer vergelijkbaar zijn met die van enkele eeuwen geleden. Wilt u bij de lezing aanwezig zijn? Meldt u aan via reserveringen@legermuseum.nl


Datum:             zondag 5 november

Tijd:                 14.00 uur

Prijs:               toegangskaartje museum

Aanmelden:     via reserveringen@legermuseum.nl
Inloopdag militaire foto's en voorwerpen

Mijn opa was een ... en mijn oma ook!

Heeft u foto's van uw opa in dienst? Heeft u onderscheidingen van uw vader? Of documenten en brieven van uw oma die binnen de krijgsmacht werkte? Neem de voorwerpen, foto's en brieven mee en laat ze bekijken door ons panel. Wilt u iets laten zien? Meldt u dan van te voren aan via reserveringen@legermuseum.nl.


Datum:             zaterdag 18 november 2006

Tijd:                 12.00-17.00 uur

Prijs:               € 3,- (inclusief toegang museum)

Aanmelden:     via reserveringen@legermuseum.nlTentoonstellingen


BOEM!! 1000 jaar buskruit

In de 10e eeuw ontdekten de Chinezen de juiste chemie tussen zwavel, houtskool en salpeter om vlammend wapentuig mee te maken. De lichtspektakels waarmee dat gepaard ging, leidden bovendien tot de ontwikkeling van prachtig siervuurwerk. Vanaf de 13e eeuw vond het mengsel, beter bekend als buskruit, zijn weg naar de West-Europese slagvelden waar het de oorlogvoering ingrijpend heeft beïnvloed. Buskruit maakte dat onze vloot in de 17e en 18e eeuw domineerde op de wereldzeeën. Maar de donderslagen zetten ook op maatschappelijk en politiek terrein diverse ontwikkelingen in gang. Belangrijke industriële toepassingen uit de 18e en 19e eeuw zijn gebaseerd op deze eerste chemische krachtbron; zoals de ontwikkeling van stoommachines en stoomtreinen en de mogelijkheden om explosies op te wekken in de mijnbouw. Een van de modernste toepassingen vinden we dicht bij huis: de airbag. De tentoonstelling brengt 1000 jaar buskruit in beeld, aan de hand van originele objecten uit internationale collecties, filmbeelden, historische afbeeldingen en manuscripten.


NB: op zondag 5 november om 14.00 uur gaat Rutger Webb (TNO) tijdens een lezing verder in op o.a. de eigenschappen van zwart buskruit.


Datum:             tot en met 3 december 2006


Bericht geplaatst in: nieuwtje