ACTIVITEITEN IN HET LEGERMUSEUM IN NOVEMBER
Elke zondagmiddag voor de hele familie
Vikingen en Noormannen in het Legermuseum. Hoe zagen ze eruit, hoe vochten ze en welke wapens gebruikten zij? Ontmoet deze woeste mannen op zondag 5, 12, 19 en 26 november.
Datum: zondag 5, 12, 19 en 26 november
Tijd: 12.00-17.00 uur
Prijs: toegangskaartje museum
Lezing: Buskruit - de oude technologie gezien vanuit een hedendaags perspectief
In het kader van de tentoonstelling BOEM!! 1000 jaar buskruit zal Rutger Webb (TNO) in zijn lezing ‘Buskruit - de oude technologie gezien vanuit een hedendaags perspectief' verder ingaan op de bijzondere eigenschappen van zwart buskruit en de moderne toepassingen.
Vanaf de jaren zestig zijn pogingen gedaan om het zwarte buskruit te vervangen door modernere alternatieven, zowel qua receptuur als fabricagetechnieken. Rutger Webb toont aan dat het hedendaagse recept en de productiemethode nog steeds zeer vergelijkbaar zijn met die van enkele eeuwen geleden. Wilt u bij de lezing aanwezig zijn? Meldt u aan via reserveringen@legermuseum.nl
Datum: zondag 5 november
Tijd: 14.00 uur
Prijs: toegangskaartje museum
Aanmelden: via reserveringen@legermuseum.nl
Inloopdag militaire foto's en voorwerpen
Mijn opa was een ... en mijn oma ook!
Heeft u foto's van uw opa in dienst? Heeft u onderscheidingen van uw vader? Of documenten en brieven van uw oma die binnen de krijgsmacht werkte? Neem de voorwerpen, foto's en brieven mee en laat ze bekijken door ons panel. Wilt u iets laten zien? Meldt u dan van te voren aan via reserveringen@legermuseum.nl.
Datum: zaterdag 18 november 2006
Tijd: 12.00-17.00 uur
Prijs: € 3,- (inclusief toegang museum)
Aanmelden: via reserveringen@legermuseum.nl
Tentoonstellingen
BOEM!! 1000 jaar buskruit
In de 10e eeuw ontdekten de Chinezen de juiste chemie tussen zwavel, houtskool en salpeter om vlammend wapentuig mee te maken. De lichtspektakels waarmee dat gepaard ging, leidden bovendien tot de ontwikkeling van prachtig siervuurwerk. Vanaf de 13e eeuw vond het mengsel, beter bekend als buskruit, zijn weg naar de West-Europese slagvelden waar het de oorlogvoering ingrijpend heeft beïnvloed. Buskruit maakte dat onze vloot in de 17e en 18e eeuw domineerde op de wereldzeeën. Maar de donderslagen zetten ook op maatschappelijk en politiek terrein diverse ontwikkelingen in gang. Belangrijke industriële toepassingen uit de 18e en 19e eeuw zijn gebaseerd op deze eerste chemische krachtbron; zoals de ontwikkeling van stoommachines en stoomtreinen en de mogelijkheden om explosies op te wekken in de mijnbouw. Een van de modernste toepassingen vinden we dicht bij huis: de airbag. De tentoonstelling brengt 1000 jaar buskruit in beeld, aan de hand van originele objecten uit internationale collecties, filmbeelden, historische afbeeldingen en manuscripten.
NB: op zondag 5 november om 14.00 uur gaat Rutger Webb (TNO) tijdens een lezing verder in op o.a. de eigenschappen van zwart buskruit.
Datum: tot en met 3 december 2006