KROONJUWELEN VAN GELOVIG NEDERLAND TE ZIEN OP LANDELIJKE ARCHIEVENDAG

Geplaatst op 5 oktober 2006
Op zaterdag 14 oktober, de landelijke Archievendag, zijn in Het Utrechts Archief enkele topstukken uit landelijke kerkelijke archieven te zien. 

Op zaterdag 14 oktober, de landelijke Archievendag, zijn in Het Utrechts Archief

enkele topstukken uit landelijke kerkelijke archieven te zien.  Het sluit hiermee aan op het thema van de landelijke Archievendag: Geloof en Bijgeloof. Als centrum van landelijke kerkelijke archieven beheert Het Utrechts Archief vele kilometers archief die te maken hebben met 'geloof'. Voor deze gelegenheid haalt het enkele bijzondere bronnen uit de kast, onder meer uit het archief van de bisschoppen van Utrecht (1025-1578) en de archieven van de Evangelische Broedergemeente met bijvoorbeeld foto-albums van Suriname. Uit de archieven van de Protestantse Kerk in Nederland, die Het Utrechts Archief vorige maand in beheer kreeg, toont het enkele unieke stukken, waaronder de gecorrigeerde proefdruk van de Statenvertaling uit 1636, de oude psalmberijming uit 1764, en tal van documenten die boekdelen spreken over de turbulente geschiedenis van gelovig Nederland.



Daarnaast bruist het tijdens de archievendag van de activiteiten in Het Utrechts Archief. Van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn de deuren geopend voor jong en oud. De toegang is gratis. Men kan een kijkje nemen achter de schermen van het archief: wat doet de papierrestaurator om stukken eeuwenlang te kunnen bewaren, hoe zorgen fotografen ervoor dat Utrecht en omstreken in beeld blijft? Tijdens rondleidingen door de depots toont het archief enkele historische topstukken uit de periode 12e - 18e eeuw. Bezoekers kunnen ook actief aan de slag, onder andere in een workshop Huizenonderzoek. Speciaal voor kinderen zijn er een puzzeltocht en leuke workshops.  

Voor liefhebbers van historische films is er een filmprogramma met oud beeldmateriaal over Utrecht en omstreken. In Verhalen uit het archief  is in enkele korte voordrachten te beluisteren wat er zoal in een archief te ontdekken is.



Datum:                         zaterdag 14 oktober 2006

Tijd:                 10.00 uur - 16.00 uur

Toegang:          gratis

Plaats:             Alexander Numankade 199-201, Utrecht

Info:                 http://www.hetutrechtsarchief.nl/

Bericht geplaatst in: nieuwtje