GOD EN DE RWANDESE HOLOCAUST

Geplaatst op 27 oktober 2006 door Jeannick Vangansbeke
In 1990 brak in Rwanda een vreselijke burgeroorlog uit. Die leidde in 1994 tot een genocide in regel. De pijn van vrijheid is het schrijnende relaas van die holocaust.

In 1990 brak in Rwanda een vreselijke burgeroorlog uit. Die leidde in 1994 tot een genocide in regel. De pijn van vrijheid is het schrijnende relaas van die holocaust. De auteur van het boek, Immaculée Ilibagiza, een ingenieursstudente op dat moment, heeft het zelf allemaal meegemaakt, vlakbij het ouderlijke huis aan het Kivumeer. Bij een massale moordpartij wordt haar familie afgeslacht. Immaculée overleeft op wonderbaarlijke wijze: samen met zeven andere vrouwen houdt zij zich 91 dagen schuil in de kleine badkamer van de dorpsdominee. Zij besloot Engels te leren tijdens haar maandenlange levensreddende opsluiting.

God is alom tegenwoordig in het boek. Haar geloof hield Immaculée overeind. Toch stoort dit geenszins de rechttoe rechtaan wijze van vertellen, soms wordt het zelfs komisch, zoals de wijze waarop zij haar ontmoeting met haar huidige man vertelt.

Jeannette Kagame, de vrouw van president Kagame van Rwanda, spreekt vol lof over het boek: "Iedereen zou dit verhaal moeten lezen, zowel overlevenden als daders. Ik hoop dat iedereen kennis kan nemen van de diepzinnige en spirituele veranderingen die Immaculée heeft doorgemaakt en geïnspireerd wordt om te werken aan een eeuwigdurende verenigde natie."

Politiek beperkt dit boek zich tot felle uitspraken, zoals opgetekend uit de mond van o.a. haar redder, de dominee: het RPF wil geen niet-Engelstalige internationale VN-troepen, kan je dat geloven? De onverwachte bevrijders in de vorm van Franse para's - net zulke als die die jaren lang het Rwandese leger en de Hutu milities trainden, is voor de auteur alweer een bewijs van Gods ondoorgrondelijke wegen. Momenteel woont Immaculée Ilibagiza in de Verenigde Staten, waar ze voor de Verenigde Naties werkt. Ze heeft de Ilibagiza Foundation opgericht om andere mensen die lijden onder de langetermijneffecten van genocide en oorlog te helpen.


Immaculée Ilibagiza De pijn van vrijheid
ISBN 9045304163
 Uitgeverij BZZTôH
Prijs: € 17,95 - 256 pag.

Bericht geplaatst in: boekrecensie