HAAGSE SCHATJES - PARELS VAN HET HAAGS GEMEENTEARCHIEF

Geplaatst op 1 november 2006
Het Haags Gemeentearchief vormt samen met het Haags Historisch Museum het geheugen van de stad Den Haag. Dit najaar toont het Haags Gemeentearchief een selectie van zijn nieuwste aanwinsten in het Haags Historisch Museum.
Het Haags Gemeentearchief vormt samen met het Haags Historisch Museum het geheugen van de stad Den Haag. Dit najaar toont het Haags Gemeentearchief een selectie van zijn nieuwste aanwinsten in het Haags Historisch Museum. Een keuze is gemaakt uit de verzameling prenten en tekeningen, die vanaf 2000 in de collectie van het Haags Gemeentearchief is opgenomen. Bekende en minder bekende plekken van Den Haag zijn te zien; van het Lange Voorhout tot de moskee in de van der Vennestraat. Van de Zürichtoren tot de verdwenen Haagse dierentuin.

Den Haag heeft in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan, door afbraak en nieuwbouw en heeft zich ontwikkeld tot een stad met zowel een internationaal als een multicultureel karakter. Al deze veranderingen probeert het Haags Gemeentearchief in zijn collectie, zowel op schrift en in beeld te bewaren voor de toekomst.

Dit doet het Haags Gemeentearchief deels met een prachtige collectie tekeningen en prenten. Deze verzameling is opgebouwd uit schenkingen, aankopen en opdrachten -  het Haags Gemeentearchief geeft eigentijdse kunstenaars regelmatig opdrachten om de hedendaagse stad vast te leggen -.

Deze, gewoonlijk verborgen, schatten zijn op deze tentoonstelling uit het depot gehaald. Door het kwetsbare karakter van deze originele kunstwerken kunnen ze niet in de reguliere tentoonstellingsruimten van het Haags Gemeentearchief worden getoond en zijn ze alleen op afspraak of via internet te bewonderen. Daar brengt deze unieke tentoonstelling dus verandering in.


Deze tentoonstelling vormt een onderdeel van het  project "De Haagse Schatkist". Dit project loopt van 3 november 2006 tot en met 5 mei 2007. In dit project worden alle (voormalige) inwoners van Den Haag gevraagd om vast te leggen wat zij bijzonder vinden aan Den Haag en wat zij belangrijk vinden dat anderen weten over hun stad, wijk of buurt. Vanaf 3 november 2006 is hiervoor ook een website beschikbaar: http://www.haagsecanon.nl/


De tentoonstelling "Schatjes" is te zien in het Haags Historisch Museum. Van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Bericht geplaatst in: nieuwtje