DE AVOND VAN DE BOM

Geplaatst op 22 november 2006
Presentator Hans Goedkoop neemt ons terug naar die tijd, naar de sfeer van angst rondom kruisraketten die toen in Nederland heerste. De tijd dat de Vredesbeweging een enorme aanhang had.

Vijfentwintig jaar na de Vredesdemonstratie in Amsterdam presenteert de NPS op Nederland 2 De Avond van de Bom. Op 21 november 1981 verzamelden ruim 400.000 mensen zich op het Museumplein in Amsterdam; de grootste vredesdemonstratie tot dan toe. Dit aantal werd twee jaar later in Den Haag nog overtroffen. Eind oktober 1983 demonstreerden ruim 550.000 mensen in de Hofstad.

Presentator Hans Goedkoop neemt ons terug naar die tijd, naar de sfeer van angst rondom kruisraketten die toen in Nederland heerste. De tijd dat de Vredesbeweging een enorme aanhang had. Hebben de demonstraties uiteindelijk geholpen? En waar is ons demonstratieve elan gebleven? Is dat tegelijkertijd gevallen met de Berlijnse Muur?

In een anderhalf uur durende uitzending, gepresenteerd door Hans Goedkoop, zijn gesprekken te zien met voor- en tegenstanders van het regeringsbeleid van destijds, afgewisseld met archiefbeelden en reportages. Goedkoop gaat in gesprek met Ruud Lubbers, Wibo van de Linde, Mient Jan Faber en vele anderen. Zij kijken terug op de periode waarin Nederland in de ban was van de discussie over kernwapens. Ook vertellen ze over hun eigen rol daarin.

In de reportages komen uiteenlopende onderwerpen voorbij; o.a. de “Hollanditis”, zoals de Nederlandse protesten tegen de kernbewapening wel werden genoemd. Zo kijken we terug naar het volslagen verrassende optreden van prinses Irene tijdens de demonstratie van 1983. Opeens sprak ze vanaf één van de podia de massa demonstranten toe. Verder is een ontmoeting gearrangeerd tussen een vredesactivist en de burgemeester van Woensdrecht. De gemeente die destijds, tamelijk onverwacht, werd uitgekozen als de plaats waar de aan Nederland toebedeelde kruisraketten zouden komen. Ernst Jansz van Doe Maar legt de beweegredenen achter het nummer De Bom uit. En Paul Bremer III, destijds Amerikaans ambassadeur in Nederland, vertelt met welke ogen hij naar de Nederlandse vredesbeweging keek.

Nergens in Europa was de vredesbeweging zo groot als in Europa. Kinderen, nonnen en soldaten, ze liepen allemaal mee. Ook zij zijn weer aanwezig tijdens de Avond van de Bom en vertellen over hun ervaringen, die variëren van grote angst tot een “paradijselijk gevoel”.

De Avond van de Bom wordt geproduceerd door de redactie van Andere Tijden.

Uitzending: 23 november 2006 om 20.30 uur bij de NPS op Nederland 2 Website: www.nps.nl/deavondvan

Bericht geplaatst in: nieuwtje