PRESENTATIE HERDRUK 17DE EEUWSE HEMELATLAS

Geplaatst op 28 november 2006
Presentatie herdruk beroemde zeventiende-eeuwse hemelatlas uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam

Presentatie herdruk beroemde zeventiende-eeuwse hemelatlas uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam

In de Gouden Eeuw verlegde men zijn grenzen en probeerde men de hele wereld inclusief de kosmos in kaart te brengen. Met de uitgave in 1660 van de Harmonia Macrocosmica leverde auteur Andreas Cellarius een absoluut meesterwerk af. De Duitse uitgeverij Taschen geeft een rijk geïllustreerde uitgave van deze atlas uit in een moderne editie, voorzien van een inleiding door de sterrenkundige Rob van Gent. Voor deze herdruk is gebruik gemaakt van het handgekleurde exemplaar uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Op woensdag 29 november om 17.00 uur overhandigt Petra Lamers-Schütze, managing editor TASCHEN, het eerste exemplaar aan Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, in de aula van het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam.

Voorafgaand hieraan houdt Nol Verhagen, directeur bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam een welkomstwoord en spreken Jan Werner, conservator Kaarten & Atlassen en auteur Rob van Gent. U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

In de TASCHEN-uitgave van de Harmonia Macrocosmica zijn alle platen en de frontispiece van dit werk uit 1660 in facsimile weergegeven. Hiervoor is gebruik gemaakt van een fraai ingekleurd exemplaar van de eerste druk in het bezit van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. De gegraveerde en ingekleurde cosmografische platen uit deze atlas worden algemeen gerekend tot het hoogtepunt van de 17de-eeuwse hemelcartografie en zijn zeer geliefd onder verzamelaars van historische hemelkaarten. De 29 platen op dubbel-folio formaat in dit werk tonen ondermeer de wereldstelsels van Claudius Ptolemaios (ca. 150 n.Chr.), Nicolaus Copernicus (1473-1543) en Tycho Brahe (1546-1601) en geven uitleg over uiteenlopende astronomische zaken zoals de schijngestalten van de maan, de jaargetijden en de schijnbare loop van de zon, de maan en de planeten.

Auteurs
Over de oorspronkelijke auteur van dit werk, Andreas Cellarius, was tot voor kort alleen bekend dat hij rector was van de Latijnse School van Hoorn. Dankzij onderzoek in diverse Nederlandse archieven is het nu mogelijk om een vrij gedetailleerde levensbeschrijving van de auteur te geven die ook in de heruitgave is opgenomen.

De auteur van de uitgave van TASCHEN, sterrenkundige Rob van Gent, is als NWO-medewerker verbonden aan het onderzoeksprogramma URU-Explokart van de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij werkt aan een bibliografie van historische hemelkaarten die tussen 1500 en 1850 in de Lage Landen zijn verschenen.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje