1900-1914

Geplaatst op 12 december 2006
Victoria, Boerenoorlog, Russisch Japanse Oorlog, Marokko crisis, Spoorwegstaking, Edward VII, Vredesconferentie en meer...
1900 In Nederland wordt de leerplicht ingevoerd. Geallieerde legers maken een einde aan de Boxersopstand. De metro in Parijs wordt geopend. Koning Umberto van Italië wordt vermoord en opgevolgd door Victor Emanuel III. Filosoof Frederich Nietzsche overlijdt. Schrijver/dichter Oscar Wilde overlijdt.
1901 Britse koningin Victoria sterft en wordt opgevolgd door Edward VII. Marconi zend het eerste trans-Atlantische radio signaal. President McKinley van de V.S. wordt neergeschoten door een Poolse anarchist. Eerste nobelprijzen werden in dit jaar uitgereikt. Componist Giuseppe Verdi overlijdt. Mislukte aanslag op keizer Wilhelm II. Oprichting van de Vrijzinnige Democratische Bond (liberaal). Koningin Wilhelmina trouwt de Duitse Hendrik, hertog van Mecklenburg-Schwerin.
1902 Engeland en Japan sluiten een verbond. Einde van de Boerenoorlog (1899-1902). Metro in Berlijn wordt geopend. Schrijver Emile Zola overlijdt.
1903 Spoorwegstaking in Nederland. De gebroeders Wright maken in hun Kitty Hawk de eerste succesvolle vliegreis in de wereld. Engeland en Frankrijk sluiten de Entente Cordiale. Marie Curie is de eerste vrouwelijke Nobel prijswinnaar. Spoorwegstakingen treffen Nederland, maar laten ook zien dat de arbeidersbeweging ernstig verdeeld is.
1904 Russisch-Japanse oorlog (1904-1905). Voormalig president van de Boerenrepubliek Peter Kruger overlijdt in Zwitserland. Metro in New York geopend. Theodore Roosvelt opnieuw tot president van de V.S. gekozen.
1905 Russische marine wordt vernietigd door Japan. Freud publiceert zijn theorieën over de sexualiteit. IQ test voor het eerst ontwikkeld. Einstein komt met zijn relativiteitstheorie. Eerste Marokkocrisis.
1906 Nacht van Staal in Nederland. In het kader van de wapenwedloop wordt de eerste Britse Dreadnought te water gelaten. Grote aardbeving legt San Fransisco in puin. Eerste motorrace bij Le Mans. Trotsky wordt verbannen naar Siberië. Min of meer het einde van de Dreyfus-affaire (1894-1906). Paul Cezanne sterft (1839-1906). Oprichting van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV).
1907 Leopold II (België) doet afstand van de Kongo en schenkt het gebied aan de Belgische staat. Amerikaanse leger neemt de aanleg van het Panama kanaal op zich. Vredesconferentie in Den Haag. De tweede vredesconferentie wordt in Den Haag gehouden. Leopold II doet afstand van zijn rechten als soeverein van Kongo en schenkt het gebied aan de Belgische staat. In 1908 wordt dit geaccepteerd.
1908 Ondertekening van Nederland van het Noordzeeverdrag dat de status quo van de territoriale wateren moet handhaven. De Christelijk Historische Unie (CHU) wordt opgericht (vrije antirevolutionairen). De eerste Ford T rolt van de lopende band. Oprichting van de Christelijk Historische Unie (CHU) in Nederland. Daily Telegraph affaire (Wilhelm II). Annexatie van Bosnië-Herzogovina door Oostenrijk. Keizerin Cixi van China sterft en wordt opgevolgd door de driejarige Puyi.
1909 Oprichting van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) in Nederland. Robert E.Peary (V.S.) bereikt als eerste de Noordpool. Bulgarije wordt onafhankelijk. Von Bethmann Hollweg wordt rijkskanselier in Duitsland (1909-1917). De Jong Turken plegen een staatsgreep in het Osmaanse Rijk. Koning Leopold II (België) overlijdt op 74-jarige leeftijd. Oprichting van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) en het Rooms Katholiek Vakbureau. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik krijgen hun eerste kind: prinses Juliana.
1910 Britse koning Edward VII sterft en wordt door George V opgevolgd. Staatsgreep in Portugal: monarchie wordt afgeschaft.
1911 Tweede Marokkocrisis. Pantersprong naar Agadir. De Noor Amundsen bereikt als eerste de Zuidpool. Eerste gebruik van vliegtuigen voor militaire doeleinden door Italianen bij Tropoli. De Mona Lisa wordt gestolen uit het Louvre. De leeftijdsgrens om te werken voor beschermde jeugdigen wordt verhoogd naar 18 jaar.
1912 De Titanic botst tijdens haar allereerste reis tegen een ijsberg en zinkt. Legerwetten van Colijn in Nederland. De Chineze keizer Puyi (6 jaar oud) wordt afgezet en China wordt een republiek. De eerste parachutesprong van de wereld. Legerwetten van Colijn.
1913 Premiere van Stravinskys Lente riten. In Den Haag opent de Vredesconferentie voor vrouwen. Het Panamakanaal wordt geopend. Woodrow Wilson wordt president van de V.S. (1913-1921). Koning George van Griekenland wordt neergeschoten. Einde van de Balkanoorlog tussen het Osmaanse rijk en Bulgarije, Servië, Griekenland en Montenegro. Suffragette Emily Davison gooit zich voor het paard van de Britse koning tijdens de Derby race als protest. Duitsland kondigt aan dat het de Belgische neutraliteit niet zal garanderen in het geval van oorlog.
Bericht geplaatst in: artikel