1939-1945

Geplaatst op 12 december 2006
Tweede Wereldoorlog, Battle of Britain, Duinkerk, Operatie Barbarossa, Pearl Harbor, Stalingrad, El Alemein, Ardennenoffensief, Conentratiekampen, Auschwitz en meer....
1939

 

 

Geboorte van prinses Irene. Koning Leopold III doet een oproep tot vrede namens de Oslo-groep (België, Luxemburg, Nederland en de Scandinavische landen).

maart - Duitse Wehrmacht bezet de rest van Tsjechië en wordt omgevormd tot het Protectoraat Bohemen en Moravië. Slowakije wordt een vazalstaat. maart - Brits-Franse garantieverklaring voor Polen. augustus - Von Ribbentrop en Molotov (Sovjet-Unie) sluiten een niet-aanvalsverdrag. 1 september - Duitsland valt Polen aan. Het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog in Europa. 3 september - Engeland en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog. oktober - eerste deportaties van joden uit Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije beginnen. oktober - Begin van de ‘Euthanasie-Aktion’. Een euthanasieprogramma voor geestelijk gehandicapten.

1940

 

maart Invoering van de Amerikaanse Lend and Lease Akt.

De Amerikanen verstrekken tegen krediet materieel aan landen die door ‘agressors’ bedreigd worden. 9 april - Duitsland valt Denemarken en Noorwegen aan. 10 mei Duitsland valt Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk aan. 13 mei Koningin Wilhelmina vertrekt met de regering naar Engeland. 14 mei Nederland legt de wapens neer. 22 juni Frankrijk sluit een wapenstilstand met Duitsland. 27 september Dreimächtepakt. Een defensief verbond tussen Duitsland, Japan en Italië waarbij men elkaar beloofd steun te verlenen in geval van een Amerikaanse aanval. 18 december Führerweisung nr. 21 in verband met Operatie Barabarossa (aanval op de Sovjet-Unie).

Op 9 mei waarschuwt Sas nogmaals voor de Duitse inval. Deze vindt op 10 mei plaats. Op 13 mei vluchten koningin Wilhelmina en de regering naar Engeland. De dag daarop wordt Rotterdam gebombardeerd en besluit Nederland om zich over te geven. Seyss-Inquart wordt rijkscommissaris van Nederland. Alle Nederlandse ambtenaren worden verplicht een ariërverklaring te tekenen. De Duitse aanval op het westen wordt uitgesteld nadat een Duits vliegtuig een noodlanding heeft moeten maken in België. In dit vliegtuig waren gedetailleerde plannen aanwezig voor de aanval. Het Belgische fort Eben-Emael wordt door een parachutistenaanval uitgeschakeld, maar de Belgische verdediging houdt stand tot 27 mei. Leopold III vraagt dan om voorwaarden tot wapenstilstand zonder de geallieerden en zijn eigen regering om advies te vragen. De Belgische regering wijkt uit naar Frankrijk.

1941

 

 

In Nederland vindt er voor het eerst een grote staking plaats, de februaristaking. Nederland verklaart Japan de oorlog. Het Belgische leger in Kongo wordt ingezet bij de verovering van Ethiopië. In december trouwt Leopold III met Liliane Baels, prinses de Réthy.

juni - Kommissar-Befehl door Hitler. Alle communistische commissarissen moeten direct standrechtelijk geëxecuteerd worden. 22 juni - Operatie Barbarossa, de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. 15 juli - Generalplan Ost. In dit plan oppert men het idee om 31 miljoen mensen te verplaatsen uit de Oostelijke gebieden naar Siberië. 31 juli - Hermann Goering geeft Heydrich de opdracht om tot een Gesamtlösung der Judenfrage te komen. 14 augustus - De VS en Groot-Brittannië ondertekenen het Atlantic Charter. 24 augustus - Het euthanasieprogramma wordt officieel stopgezet na openlijke protesten van de Katholieke kerk. 1 september - Voor joden vanaf zes jaar wordt de gele davidsster verplicht gesteld. 11 september - De Amerikaanse president Roosevelt geeft opdracht om alle Duitse en Italiaanse schepen en duikboten op de Atlantische Oceaan te torpederen. oktober - Het begin van deportatie van de Duitse joden naar Poolse concentratiekampen. 7 december - Japan valt de Amerikaanse basis Pearl Harbor aan. 11 december - Hitler verklaard de VS de oorlog.

1942

 

 

20 januari - Tijdens de Berlijnse Wannsee-Konferenz regelt Heydrich de administratieve en logistieke problemen die met de vernietiging van de joden te malen hebben. De Europese joden worden massaal afgevoerd naar Polen.

4 juli - Japan wordt verslagen door de Verenigde Staten bij Midway. augustus - Conferentie van Moskou van geallieerde leiders.

7 november - Geallieerde landing in Noord-Afrika.

19 november - Begin van het Sovjet offensief bij Stalingrad.

Via het Englandspiel komen meer dan 50 geallieerde agenten in Duitse handen. De eerste deportaties van Belgische en Nederlandse joden gaan naar Duitsland. De Belgische regering ondertekent het Atlantisch Charter.

1943

 

 

De april-mei stakingen in Twente verspreiden zich over het hele land en worden door executies bedwongen.

januari - Conferentie van Casablanca. Churchill en Roosevelt eisen de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland. februari - Slag om Stalingrad is verloren door Duitsland. 18 februari - Joseph Goebbels vraagt in het Berlijnse Sportpalast om toestemming voor de Totale Oorlog. 19 april - Opstand in het getto van Warschau. 13 mei - Het Duitse Afrikakorps capituleert. augustus - Himmler wordt minister van Binnenlandse Zaken. 3 september - Geallieerde landing in Italië. november - Conferentie van Teheran.

1944

 

 

april - Het Rode Leger begint een offensief om de Oekraïne te bevrijden. 06 juni - D-Day, landing van de geallieerden in Normandië. 20 juli - Aanslag op Hitler door Von Stauffenberg. 16 december - Begin van het Duitse Ardennenoffensief

België, Luxemburg en Nederland ondertekenen een verdrag voor een douane-unie: de Benelux. Aan het einde van het jaar is een gedeelte van Nederland bevrijdt maar heerst er in het bezette westen een grote schaarste aan voedsel. Na een aanslag op Duitse soldaten wordt vrijwel de gehele mannelijke bevolking van Putten afgevoerd. Leopold III wordt naar Duitsland afgevoerd. In oktober is vrijwel geheel België bevrijdt. Het Ardennenoffensief is de laatste Duitse aanval op het Belgische grondgebied.

Bericht geplaatst in: artikel