120 JAAR TIJDSCHRIFT VOOR GESCHIEDENIS

Geplaatst op 8 december 2006
Tijdschrift voor Geschiedenis is een van de oudste nog bestaande wetenschappelijke tijdschriften van het land en viert dit jaar zijn 120-jarig bestaan.

tvg120jaar.jpgTijdschrift voor Geschiedenis is een van de oudste nog bestaande wetenschappelijke tijdschriften van het land en viert dit jaar zijn 120-jarig bestaan. Vanwege dit jubileumjaar verschijnt er een bijzonder thema-nummer onder de titel Leermeesters, dat zal uitkomen als nummer vier van de jaargang 2006. Het begrip ‘leermeester’, in welke vorm dan ook, is een belangrijke factor in de vorming van de jonge historicus.

Het themanummer bevat bijdragen van o.a. Frits Boterman 'Van Duitse leermeesters, generaties en lessen uit de geschiedenis', Pim den Boer 'Leermeesters in soorten en maten', J.H.C. Blom 'Inspirerende nabijheid: Ivo Schöffer', Etty Mulder 'Helene Nolthenius' en Maarten van Rossem 'Mijn weg tot de geschiedenis'.

Op vrijdag 8 december zal tijdens het symposium ‘Leermeesters en Leermeesteressen in de Geschiedenis’ in de historische locatie De Proosdij te Zwolle het bijzondere themanummer worden gepresenteerd. Bijgevoegd vindt u de digitale uitnodiging.

Tijdschrift voor Geschiedenis
Het Tijdschrift voor Geschiedenis is het enige Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschrift op historisch gebied dat alle terreinen van de geschiedwetenschap omvat. Het sinds 1886 verschijnende tijdschrift bestrijkt in principe alle perioden van oudheid tot heden en alle werelddelen. Ook de Nederlandse en Vlaamse geschiedenis komt regelmatig aan bod. Daarnaast wordt expliciet aandacht besteed aan de historiografie en de theorie van de geschiedenis. Het Tijdschrift voor Geschiedenis is tevens een hulpmiddel voor historici en andere belangstellenden die de ontwikkelingen buiten hun eigen specialismen willen bijhouden.

Uiteenlopende artikelen tonen de resultaten van nieuw onderzoek. Boekbesprekingen en stand-van-zaken artikelen informeren de lezer over belangwekkende publicaties en ontwikkelingen binnen de historische wetenschap. In themanummers worden deskundigen in de gelegenheid gesteld belangwekkende historische onderwerpen nader te belichten.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje