FRITZ, FRANZ EN ADOLF MAG WEER

Geplaatst op 3 januari 2007
'Adolf' kan weer als jongensnaam in Duitsland. Al is het meestal nog de tweede naam. Duitse ouders kiezen de laatste jaren steeds meer voor namen uit de tijd van hun grootouders.
kinderen.jpg'Adolf' kan weer als jongensnaam in Duitsland. Al is het meestal nog de tweede naam.

Volgens de Duitse namenonderzoekster Gabriele Rodriguez van de universiteit van Leipzig heeft de omslag niets te maken met het oprukken van extreem-rechtse denkbeelden. Duitse ouders kiezen de laatste jaren steeds meer voor namen uit de tijd van hun grootouders.

Academici lopen daarin voorop, zei ze tegen het persbureau DPA, omdat ze graag afwijken van het gewone. En gewoon in Duitsland was de laatste jaren de Engelse of beter nog Amerikaanse naam. Lange tijd was 'Wendy' of zelfs 'Dakota' een uiting van de wens om modern te zijn, en gericht op het buitenland.

Volgens de schrijver Peter Richter was die neiging er vroeger vooral in de voormalige DDR, waar dat buitenland domweg onbereikbaar was. En hij denkt dat nu „anti-Amerikanisme en Ossi-haat elkaar de hand reiken bij de West-Duitse links-liberaal, die zijn bloedeigen kinderen op het (trendy Oost-Berlijnse) Kollwitzplein roept bij namen die hij tot voor kort eigenlijk alleen nog kende van de monumenten voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog: Fritz, Franz, Friedebold."

Bron: {mosbookmarks:bm=998}

Bericht geplaatst in: nieuwtje