MOSLIMS NIET VREEMD IN NEDERLAND

Geplaatst op 15 januari 2007
Nederland heeft een heel lange geschiedenis met moslims: tot de dekolonisatie van Indonesië was Nederland het grootste moslimrijk ter wereld, schrijft dr. Markha Valenta.

moskeeindonesie.jpgDe cijfers van het CBS van vorige week dat Nederland in 2050 voor 29 procent uit allochtonen zal bestaan, roepen bij veel mensen angst op. Allochtonen en de islam zijn ons land echter helemaal niet vreemd. Nederland heeft een heel lange geschiedenis met moslims: tot de dekolonisatie van Indonesië was Nederland het grootste moslimrijk ter wereld, schrijft dr. Markha Valenta.

Nederland heeft in werkelijkheid al een heel lange, intieme geschiedenis met moslims. Want, zoals de godsdienstsocioloog Peter van der Veer ooit opmerkte: tot de dekolonisatie van Indonesië na de oorlog was Nederland in feite het grootste moslimrijk ter wereld. En als je naar die geschiedenis kijkt, zie je dat ze honderd jaar geleden dezelfde discussies voerden die wij nu voeren. Hoe moet het met het onderwijs? Hoe maken we ze tot onderdeel van het Rijk? Moeten we ze aanspreken als moslims of als (bijna-)Nederlanders? Hoe staan wij tegenover het islamitisch geloof en de internationale islamitische bewegingen? En ook toen werden de islam en de allochtonen van toen (de inheemse inwoners van Indië) niet alleen het onderwerp van gesprek, maar ook van een scala aan studies, stellingen en voorspellingen.

Bron: {mosbookmarks:bm=1000}

Bericht geplaatst in: nieuwtje