HISTORISCH CANON VAN FOKKE SUKKE

Geplaatst op 18 januari 2007
Hét historische boek van het voorjaar is ditmaal geen nieuwe Geert Mak, of Frank Westerman maar een geschiedenis van Nederland in beeld. Want Fokke en Sukke zijn de geschiedenis ingegaan.

fokkesukke.jpgLangverwachte biografieën, heruitgaven van aloude klassieken, nog altijd vermoeiend veel vervolg op Dan Brown's De Da Vinci Code en geschiedenis als strip. Vijftien januari was het weer Vers voor de Pers, de halfjaarlijkse presentatie van de nieuwe boeken, waaronder, zoals altijd, ook veel historische titels. Hét historische boek van het voorjaar is ditmaal geen nieuwe Geert Mak, of Frank Westerman maar een geschiedenis van Nederland in beeld. Want Fokke en Sukke zijn de geschiedenis ingegaan.

'Kijk, Dietsch bloed!', zegt schoonmaker Fokke tegen collega Sukke bij de twee kogelgaten in de muur op het Prinsenhof in het jaar 1584; een grap die je alleen begrijpt als je weet dat Willem van Oranje dat jaar op die plaats vermoord werd. Fokke en Sukke hebben een eigen historische canon gemaakt, die helemaal aansluit bij de officiële canon die eind verleden jaar gepresenteerd werd. De geschiedenis als grap in strip, en het werkt, oordeelt canonvoorzitter Frits van Oostrom die het voorwoord bij deze speciale Fokke en Sukke schreef. De verbeelding van het verleden, zet dit voorjaar sowieso de toon. Met een platenboek over Michiel de Ruyter -- dit jaar wordt zijn 400ste geboortejaar groots herdacht -- met een prentenboek over zijn vlaggenschip 'De Zeven Provinciën', met Multatuli's Woutertje Pieterse, verstript door Jan Kruis (van Jan en Jans kinderen) , en met heruitgaven van zowel Eric de Noorman als Tom Poes wordt het een goed jaar voor liefhebbers van geschiedenis in beeld. Belangrijkste serieuzere titel dit voorjaar is zonder twijfel het eerste deel van de dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer van historica Evelien Gans. Op Vader en zoon, deel 1 1912-1956 is lang gewacht door iedereen die wil weten wat de ouders van Ischa 'met die rotoorlog gedaan hebben', zoals het Ischa Meijer het omschreef. Een biografie waar ook lang naar is uitgekeken, is de levensbeschrijving van Joop den Uyl van de hand van Volkskrantcolumniste Annet Bleich. Dit werk, aangekondigd voor mei, zal naar Max van Weezel, VN-journalist en echtgenoot van Annet Bleich, zich liet ontvallen hoogstwaarschijnlijk pas het najaar verschijnen. Naast geschiedenis-strips en biografieën komen er dit voorjaar vanzelfsprekend ook meer algemene historische werken uit. Meest opvallende titel is Nederland van prehistorie tot beeldenstorm, het laatste deel uit de monumentale reeks Plaatsen van herinnering. Het boek verschijnt maart en zal vergezeld gaan van een 'Plaatsen van herinnering-krant', waarin alle lokale en plaatselijke initiatieven om de eigen geschiedenis vast te leggen te vinden zijn. Nieuw, maar nog lang geen boek, is de aankondiging van Mai Spijkers, directeur van Bert Bakker en bedenker van de Herinnering-reeks in Nederland, dat zijn uitgeverij ook werkt aan een Plaatsen van herinnering in Belgïe. Op zijn vroegst zal in 2008 het eerste deel van dit tweedelige werk verschijnen.

Bron: {mosbookmarks:bm=1003}

Bericht geplaatst in: nieuwtje