ZWARTBOEK PAUL VERHOEVEN
Histocasa en Kunstgebouw trekken gezamenlijk op en leveren een uniek totaal pakket voor scholen. Zij ontwikkelen een geschiedenispakket en een kunstpakket naar aanleiding van de film Zwartboek van Paul Verhoeven voor onderbouw VMBO en onderbouw HAVO/VWO. Winkelman en van Hessen draagt zorg voor de site waar de ontwikkelde lespakketten te downloaden zullen zijn.
Paul Verhoeven wil met de film een bijdrage leveren aan het behoud van kennis over de Tweede Wereldoorlog. Jongeren van vandaag hebben nog regelmatig te maken met racisme, verzet, haat en verraad - thema's uit de Tweede Wereldoorlog. Een educatieve website met fragmenten uit de film Zwartboek en archiefbeelden uit WOII, zal heden en verleden koppelen voor het vak geschiedenis. Door zelf opdrachten te doen, kunnen jongeren in het voortgezet onderwijs op een aansprekende manier met dat verleden aan de slag.
Het kunstpakket bestaat uit drie onderdelen:
1.
De DVD Zwartboek
2.
Censuur en verzet in de kunsten:
A. docenten kunnen van een speciaal voor Zwartboek gelanceerde site informatie halen over censuur op de kunsten tijdens de bezetting en hedendaagse censuur in de kunsten.
B. De docent kan naar aanleiding van deze informatie met de klas debatteren waarvoor Kunstgebouw de handvatten aanlevert.
C. De leerlingen volgen een workshop graffiti waar zij hun verzet op iets in hun omgeving via de kunsten toonbaar maken.
3.
Paul Verhoeven:
A. een workshopdocent vergelijkt met de leerlingen fragmenten uit verschillende films van Paul Verhoeven waardoor de stijl van regisseren blootgelegd wordt.
B. In een workshop film zullen de leerlingen een fragment uit een film van Paul Verhoeven nafilmen. Ze worden gecoached op zowel het regisseren, het filmen als het spelen van dit fragment.
De site is vanaf april openbaar en de kosten voor het kunstpakket zijn 5,- per leerling.
Voor meer informatie over het kunstpakket: danielle.blaauw@kunstgebouw.nl / 015 2154537.
Over het Kunstgebouw
Verrijking, verdieping en verwondering, dat is wat kunst teweegbrengt en waar Kunstgebouw,Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland, voor staat.
Kunstgebouw wil dat kunst en cultuur leeft bij de inwoners van de provincie. Om dit te bereiken, ontwikkelt Kunstgebouw vernieuwende concepten waarbinnen professionele kunst, vrijetijdskunst en kunsteducatie elkaar vinden en versterken. Hiernaast fungeert Kunstgebouw als adviseur en trainer voor overheid, culturele instellingen, onderwijs en amateurkader. In opdracht of op eigen initiatief voert Kunstgebouw projecten uit, veelal op regionaal en provinciaal niveau. Als intermediair brengt Kunstgebouw mensen en ideeën bijeen wat leidt tot duurzame samenwerkingsverbanden en een aansprekend eindresultaat.